Klima uređaji i koronavirus: Kod kuće, u autu, u tržnom centru...

Nema načina da se nečistoće spolja unesu preko klime već samo iz samog prostora
8339 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Topli dani uskoro će početi pa su sve aktuelnije polemike o tome je li u vrijeme koronavirusa bezbjedno koristiti kluma uređaje.

Iz Italijanskog Udruženja za ambijentalnu medicinu nedavno je objavljeno da postoji rizik od nekih klima uređaja i da su oni koji se ne čiste uredno, a rashlađuju čitav prostor gdje radi više osoba neminovni prenosilac. Ako se u nekom prostoru našla zaražena osoba izduvavanjem vazduha iz klime virus može stići do drugih u tom prostoru.

Virolog i sanitarni direktor bolnice „Galeaci“ u Milanu Fabricio Preljasko objasnio je da virus može biti prisutan u vazduhu nakon što je zaražena osoba kijala, govorila ili kašljala. Prema njegovim riječima, to je potvrdila kineska studija prema kojoj su zaraženi gosti u restoranu gde je bio uključen rashladni uređaj jer je vazduh zahvatio virus i prenio ga sa jednog stola gdje je sjedio zaraženi gost na drugi dio restorana.

Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu objasnila je za RTS da bi klima-uređaji mogli da vrate virus koji je pao na podlogu u vazduh.

Prema njenim riječima pandemija koronavirusa ne mijenja ništa kada je riječ o čišćenju klima-uređaja kod kuće. ''Ništa se ne mijenja kada su kućni klimatizeri u pitanju – uređaji koji rade sa sobnim vazduhom. Nema načina da se nečistoće spolja unesu preko klime već samo iz samog prostora. Ako se bilo koje nečistoće, čestičnog ili biološkog tipa unesu u prostor, cirkulisaće i kroz uređaj”, navodi dr Todorović.

Koronavirus ima veliku specifičnu težinu i zato bi prema njenom mišljenju možda mogao da ostane na finom filteru, ako bi ga strujanje vazduha podiglo sa podloge. Ona naglašava da, iako možemo sami da operemo filtere toplom vodom i sredstvom za pranje sudova, najmanje jednom godišnje treba pozvati servisera.

Kada su u pitanju automobili, filteri na klimi se mijenjaju najmanje jednom godišnje na tehničkom pregledu. Ti uređaji funkcionišu drugačije, jer spoljni vazduh ulazi u vozilo.

''Pitanje je da li je kontaminiran spoljni vazduh. Ovaj virus se zbog težine jako kratko održava u vazduhu”, napominje dr Todorović.

U velikim prostorima poput tržnih centara postoje centralizovane klime koje, prema njenim riječima nijesu opasne po zdravlje ali je problematična povećana brzina strujanje vazduha koju one izazivaju.

''Podizanje prašine i vraćanje virusa koji je možda pao na pod može biti problem kod takvih sistema."

Bonus video: