Sedam zdravstvenih problema koji sprječavaju mršavljenje

Honični stres i depresija izazivaju konstantnu proizvodnju kortizola i adrenalina. Prema rezultatima istraživanja, višemjesečna izloženost povišenom nivou kortizola povezana je s većom tjelesnom težinom i gojaznošću
16142 pregleda 0 komentar(a)
U nekim slučajevima dijeta i vježbanje ne pomažu, Foto: Shutterstock
U nekim slučajevima dijeta i vježbanje ne pomažu, Foto: Shutterstock

Uzrok prekomjerne težine nijesu uvijek nezdrava ishrana i nedostatak vježbanja. Ponekad su razlozi skriveni unutar našeg tijela. Razlog zašto kilogrami ne idu dolje (i najčešće idu gore) možda leži u nekim drugim stvarima, koje nemaju veze s vašom mogućom lijenošću ili povremenom brzom hranom. Gloria piše o nekoliko zdravstvenih stanja koji mogu biti uzrok viška kilograma.

Hipotireoza

Što štitna žlijezda bolje radi, to je bolji metabolizam. Nedostatak hormona štitnjače usporava naš metabolizam. U početku hipotireoze dolazi do pospanosti, umora i smanjene radne sposobnosti, ali mnogi to pripisuju 'izgaranju' na poslu.

Ali moramo biti oprezni. Je li vaša koža suva, nokti i kosa su vam postali krhki? Imate li anemiju, mučninu i zatvor? Vjerovatno je riječ o hipotireozi: vaš metabolizam se pogoršava, crijeva počinju da rade sporije i dobijate kilograme. Ako ste primijetili ove simptome, preporučljivo je da posjetite ljekara, jer dijeta i vježbe vam u ovom slučaju neće pomoći.

Prolaktinom

Hormon prolaktin je odgovoran za normalne reproduktivne funkcije i, kod majki je odgovoran za laktaciju. Kada hipofiza proizvodi previše prolaktina, mogu se pojaviti benigni tumori (češće kod žena nego kod muškaraca).

Glavni simptomi su: patološka sekrecija mlijeka koja nije povezana s rađanjem i nepravilnim ciklusima. Muškarci imaju niski libido, mentalne poremećaje, probleme s očima i glavobolje. Oba pola imaju problema s dobijanjem masti u grudima i ramenima.

Ova bolest se može izliječiti. Zato ne biste trebali gubiti vrijeme i posjetite endokrinologa.

Dijabetes tipa 2

U slučaju dijabetesa tipa 2, za razliku od tipa 1, gušterača proizvodi dovoljno insulina, ali receptori ne reaguju na njega postaju otporni. Kao rezultat toga, višak tog nakupljenog hormona izaziva gojaznost.

Jedan od glavnih problema s ovom bolesti je to što su rani simptomi često zanemareni.

Neki od ranijih znakova dijabetesa tipa 2 uključuju:

  • prekomjernu žeđ
  • suva usta
  • pretjerano mokrenje (gotovo svaki sat)
  • neobjašnjeni gubitak/dobitak težine
  • povećanje apetita

Ako se nivo šećera u krvi i dalje povećava, dolaze i novi simptomi koje je sve teže ignorisati. Oni uključuju:

  • glavobolje
  • umor
  • zamagljeni vid

Čak i dalje, mnogi još uvijek ne traže ljekarsku pomoć sve dok njihovo stanje ne postane ozbiljno. Neki od simptoma koji konačno natjeraju većunu ljudi da potraži ljekarku pomoć uključuju:

  • ogrebotine i rane koje nikako da zarastu
  • svrab i promjene na koži
  • česte infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije

Inzulinom

Inzulinom je rijedak tip tumora gušterače koja luči insulin, hormon koji snižava nivo glukoze u krvi. Samo 10 odsto insulinoma su maligni tumori.

Insulinom drastično smanjuje nivo šećera u krvi i to se događa su slučaju hipoglikemije. Hipoglikemija doprinosi intenzivnoj gladi, jer naše tijelo nastoji da dopuni nivo glukoze.

Ako osoba, kad dođe do hipoglikemije, nije jela, mogla bi da doživi drhtavicu, tahikardiju, probleme s govorom, vizuelne poremećaje, motoričku slabost, čak i nesvjesticu.

Stres i depresija

Kortizol je hormon stresa kojeg luče nadbubrežne žlijezde hipofiza i hipotalamus. Učestvuje u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali i u različitoj mjeri djeluje na brojne organske sisteme u ljudskom tijelu.

Honični stres i depresija izazivaju konstantnu proizvodnju kortizola i adrenalina. U ovom slučaju, kortizol pretvara energiju u masti koje skladišti. Prema rezultatima istraživanja, višemjesečna izloženost povišenom nivou kortizola povezana je s većom tjelesnom težinom i gojaznošću.

Sindrom policističnih jajnika

Jedna od najčešćih vrsta hormonskog problema je sindrom policističnih jajnika (PCOS), reproduktivni problem koji pogađa između 8 i 20 odsto žena. Težina ne bi trebala da bude jedini simptom za dijagnozu, ali može biti jedan od višestrukih znakova da se nešto događa. I PCOS specifično uzrokuje debljanje u gornjem dijelu tijela i stomaka. Ako ste primijetili nekoliko simptoma - posebno neredovne menstruacije, akne i dlakavost - posjetite ljekara.

Ovo ne upućuje odmah na to da imate ozbiljnu bolest. Ali ako primijetite nekoliko simptoma odjednom, razmislite o ljekarskom pregledu.

Bonus video: