Medicinska djeta za mršavljenje: Jelovnik po danima

Osim što uspešno skida kilograme, ova dijeta obezbjeđuje vitalnost, ubrzava metabolizam i vrši detoksikaciju cijelog organizma. Ipak, prije nego što se odlučite za nju, posavjetujte se sa ljekarom

198649 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji mnogo režima ishrane koji su slični ovom, neki se čak pozivaju na to da su bolji i efikasniji, međutim većina dijeta je bazirana na brzom gubitku viška tjelesne težine, što za posljedicu može da ima ozbiljno narušavanje cjelokupnog zdravstvenog stanja. Dok, sa druge strane, ova dijeta služi prvenstveno za ubrzavanje metabolizma i unapređivanje zdravlja, što naposletku dovodi do prirodnog i zdravog mršavljenja.

Tokom primjene bolničke dijete, telesna težina se redukuje zahvaljujući značajnom smanjenju unosa masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihovo konvertovanje u energiju koju će organizam potrošiti. Ovaj princip predstavlja potpuno prirodan način mršavljenja, jer se zasniva na procesima koji nijesu iscrpljujući za organizam, a rezultati su primjetni i što je najvažnije, održivi na duži vremenski period.

Ova dijeta 15 dana predviđa eliminaciju krompira, šećera, tjestenine i proizvoda od žitarica iz ishrane, a preporučuje se umjereno konzumiranje jaja, mesa, zelene salate, ribe i kafe. Ukoliko se pridržavate pravila, bolnička dijeta za mršavljenje uspešno eliminiše 5 do čak 15 kilograma u periodu od 15 i 18 dana.

Pravila medicinske dijete su stroga

Zbog činjenice da porijeklo vodi iz bolnice, tako i sama dijeta zahteva strogo pridržavanje određenih pravila, kojih se morate držati do kraja. Najvažnije je da potpuno eliminišete šećer – kako iz napitaka, tako iz same hrane. Nije dozvoljeno ni korištenje vještačkih zaslađivača, jer oni veoma brzo stvaraju osjećaj gladi. Ovo takođe podrazumijeva i zabranu konzumiranja alkohola, koji je glavni uzročnik stvaranja masnih naslaga u abdominalnom dijelu. Pošto je u pitanju režim ishrane koji funkcioniše na cikličnom principu, on se nakon svakog petog dana ponavlja. U zavisnosti od željenih rezultata koje želite da postignete, ova dijeta za mršavljenje se sprovodi 15 do 18 dana.

Neizostavan savjet, ali i pravilo, jeste da dnevno morate da pijete najmanje 8 čaša vode, odnosno barem 2 litra. Slobodno možete da konzumirate limunadu ili zeleni čaj, koji se dokazano uspješno bore protiv suvišnih kilograma, što potvrđuju stručnjaci iz zdravstvenih ustanova.

Medicinska dijeta - jelovnik i plan ishrane po danima

Tokom primjene bolničke dijete jedu se sva tri obroka dnevno: doručak, ručak i večera. Pobrinite se da razmak između njih bude 4 do 5 sati i obavezno vodite računa da ne preskačete obroke. Što se doručka tiče, on je uvijek isti i bazira se na unosu prirodnog voćnog šećera iz narandže. Ovo voće je takođe i sastavni dio ručka i večere, jer se fruktoza lakše vari i ne stvara masne naslage.

PRVI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača).

Ručak: kuvano jaje, dvije kašike kisjele pavlake, 1 dvopek, 1 pomorandža. Umjesto pavlake možete jesti kisjelo mlijeko ili jogurt.

Večera: 1 do 2 dvopeka, dva kuvana jajeta, 1 paradajz i jedan krastavac.

DRUGI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača).

Ručak: kuvano jaje, dvije kašike kisjele pavlake, 2 dvopeka, 1 pomorandža.

Večera: Jedan dvopek, 125 gr mljevenog junećeg mesa, koje možete sa ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Jedan paradajz i jedna pomorandža.

TREĆI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača).

Ručak: kuvano jaje, dvije kašike kisjele pavlake (ili kisjelog mlijeka), jedan svjež krastavac, jedna pomorandža.

Večera: Jedan dvopek, 125 gr mlevenog junećeg mesa, koje možete sa ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Šoljica kafe ili čaja bez šećera i jedna pomorandža.

ČETVRTI DAN

Doručak je isti, dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popijte šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača). Ukoliko ste se zasitili dvopekom, a želite neko drugo pecivo, slobodno možete da ga zamijenite sa četiri krekera, ali obratite pažnju da ne budu slani.

Ručak: Jedan komad dvopeka, 125 gr mladog kravljeg sira i jedan paradajz.

Večera: dva dvopeka (ili osam krekera), 125 gr mlevenog mesa i dva svježa paradajza.

PETI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača).

Ručak: 200 gr kuvanog junećeg mesa bez soli, kao začin možete koristiti malo soja sosa, jedan komad dvopeka i jedan svjež paradajz.

Večera: jedno tvrdo kuvano jaje i 500 gr barenog povrća.

Nakon petog dana, vraćate se na prvi i tako sve do petnaestog. Ukoliko želite da izgubite još tjelesne mase, možete nastaviti i do osamnaestog dana. Nakon toga, bićete lakši i do čak 15 kilograma, pri tom ćete se osjećati fenomenalno i vitalno.

Jednodnevna medicinska dijeta za održavanje kilaže

Kako biste bili sigurni da se kilogrami koje ste upravo izgubili nakon cijelog ciklusa, više neće vratiti, savjetujemo vam da jednom nedeljno držite ovu mini-dijetu. Za doručak možete da popijete 2 dl soka od cijelog limuna ili grejpfruta, naravno bez dodavanja šećera niti veštačkih zaslađivača. Ručak se sastoji od jednog komada dvopeka, ili nekog peciva od integralnog brašna i jedne svježe jabuke.Večera je lagana, pa ćete za nju da spremite tvrdo kuvano jaje, jedan svjež paradajz i jedan dvopek ili četiri krekera.

Važne napomene: Prije nego što se odlučite da primijenite ovaj režim ishrane i riješite se suvišnih kilograma, trebalo bi da se konsultujete sa vašim ljekarom kako biste znali da li je ova dijeta adekvatan izbor za vaš organizam. Posebno imajte u vidu da je konzumiranje alkoholnih pića strogo zabranjeno i da treba da se pridržavate tog načela.

Obavezno je da dnevno unosite barem 2 litra tečnosti u organizam, naročito zbog činjenice da ćete time sprečavati dehidrataciju i eliminisati pojavu gladi tokom noći. Izbjegavajte upotrebu soli kad spremate jela ( a naročito meso), pošto će ona da vam stvori prividan osećaj gojenja što je, zapravo, posledica gomilanja vode. Ova medicinska dijeta za mršavljenje će vas osloboditi viška tečnosti iz organizma, samo ako se pridržavate njenih pravila.

Ako ste uspješno priveli dijetu kraju, unos kalorija ishranom treba postepeno da povećavate do optimalnog nivoa. Ishranu normalizujte polako, bez pretjerivanja kako biste izbjegli tzv. kalorijski šok, ili naglo gojenje.

Prednosti medicinske dijete:

Za razliku od drugih niskokaloričnih režima ishrane, ovdje nema posljedičnih reakcija poput teškoća sa pamćenjem i održavanjem pažnje, osjećaja slabosti, pospanosti, pretjerane razdražljivosti itd.

Rezultati su vidljivi već poslije nekoliko dana i preporučuje se da se pridržavate svih pravila. To će vam omogućiti brži metabolizam i sagorijevanje masti, čime bolnička dijeta sprečava pojavu tzv. jo-jo efekta.

Mogu da je drže svi, naročito dijabetičari, osobe sa problemima sa štitnom žlijezdom i oni koji imaju srčanih tegoba.

Za relativno kratak vremenski period riješićete se suvišnih kilograma i svoje tijelo dovesti do zacrtanog cilja. Što je najvažnije, zahvaljujući uspješnim rezultatima, dijeta za mršavljenje ne mora da se ponavlja najmanje godinu dana poslije primjene.

Bonus video: