Namirnice koje nije dobro kombinovati s ljekovima: Mlijeko, kafa...

Kafa može oslabiti djelovanje antipsihotika, ali i pojačati djelovanje nekih drugih ljekova, poput aspirina

7671 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Možda ste čuli da se određeni ljekovi ne smiju kombiniovati, ali kako ono što jedemo i pijemo utiče na njihovo djelovanje? Prije nego prvi put popijete lijek, razgovarajte sa ljekarom o stvarima koje biste trebali izbjegavati.

1. Grejp

Ovo citrusno voće utiče na to kako ćelije u probavnom traktu kroz tijelo prenose supstancu, a može uticati na 50 različitih ljekova. Djelovanje određenih ljekova može poništiti.

2. Mlijeko

Mlječni proizvodi mogu otežati organizmu da procesuira određen antibiotik. Minerali poput kalcijuma i magnezijuma nose dio odgovornosti. Ako pijete antibiotike, informišite se o tome postoje li određene namirnice ili napici koje ne smijete da konzumirate.

3. Čokolada

Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može uticati na djelovanje tableta koje su namijenjene za lakši san. Isto tako će pojačati djelovanje nekih ljekova za stimulaciju.

4. Dodaci ishrani sa gvožđem

Oni mogu umanjiti efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi se liječenje nedostatka hormona štitne žlijezde. Ako taj lijek koristite uz multivitamine, provjerite da se u njima ne nalazi gvožđe. Ako vam je potreban baš taj dodatak ishrani, porazgovarajte s doktorom.

5. Alkohol

Poništiće djelovanje određenih ljekova, a na toj listi se nalaze i oni za krvni pritisak i srce. Isto tako će pojačati djelovanje nekih ljekova ili izazvati opasne nuspojave.

6. Kafa

Može oslabiti djelovanje antipsihotika, ali i pojačati djelovanje nekih drugih ljekova, poput aspirina.

7. Kupus i slične biljke

Ako uzimate lijek koji sprečava nastanak ugrušaka u krvi, pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lijek učiniti manje djelotvornim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Kupus, kelj, peršun, brokoli i spanać su neke od najpoznatijih namirnica koje sadrže puno ovog vitamina.

Bonus video: