NEMOJTE POSLUŠATI

Njega kose i kože: Deset najgorih savjeta ikad

Regenerator nema nikakve dokazane direktne veze s masnoćom kose, sve dok ga korisite na pravilan način

11328 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nije lako u moru savjeta za ljepotu s kojima smo svaki dan bombardovani znati koje treba slušati, a na koje samo odmahnuti rukom. Pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne djeluje? Magazin Elle izdvojio je deset najvećih beauty mitova i objasnio zašto ne djeluju. Mit: Piling treba raditi svaki dan. Zašto ne: U ratu protiv mrtvih ćelija kože piling je zaista moćno oružje, ali ne ako se koristi na svakodnevnoj bazi jer takvim tempom može prouzrokovati iritaciju kože prije nego što se gornji sloj oporavi i spriječiti lučenje prirodnih masnoća. Piling treba nanositi redovno, 2-3 puta nedjeljno u zavisnosti od osjetljivosti vaše kože.

Mit: Svakodnevno nanošenje šminke je jako štetno. Zašto ne: Ako se na pravilan način brinemo o svojoj koži, bez preskakanja koraka u planiranoj beauty rutini, pod uslovom da uvijek, ali UVIJEK skinemo šminku prije spavanja, i da redovino čistimo četkice i sunđere za nanošenje šminke, sa svakodnevnim šminkanjem je sve u redu.

Mit: Lak za kosu možete koristiti za fiksiranje šminke. Zašto ne: Lak za kosu s razlogom se zove lak za kosu, i iako može biti vrlo djelotvoran na vašoj kosi, nipošto ga nemojte prskati na kožu jer obiluje štetnim sastojcima koji će vašu kožu isušiti i postarati, a ostaviće i neprijatni 'lepljivi' osjećaj.

Mit: Što je veći faktor protiv štetnih sunčevih zraka, to je bolja zaštita. Zašto ne: Zaštitni faktor odnosi se na zaštitu od UV B radijacije, koja je glavni uzrok bolesti kože i opekotina, ali treba uzeti u obzir i zaštitu od UV A radijacije koja izaziva ubrzano starenje kože. Pri kupovini zaštitne kreme svakako provjerite da djeluje protiv obje vrste zračenja. S nanošenjem visokog faktora ljudi se često opuste i provode previše vremena na direktnom suncu i preskaču ponovno nanošenje kreme, što djeluje potpuno kontraproduktivno jer im UVA zraci jako naštete.

Mit: Bazna preplanulost spriječiće opekline. Zašto ne: Dermatolozi uopšte ne uspijevaju da objasne otkud ova ideja, ali zapamtite jednom i zauvijek, jedino što će spriječiti opekotine je nanošenje kvalitetne kreme nekoliko puta dnevno.

Mit: Redovno šišanje podstaći će brži rast kose. Zašto ne: Redovno šišanje ispucalih vrhova nesumnjivo će poboljšati zdravlje vaše kose, ali neće imati nikakav uticaj na brzinu rasta kose, s obzirom da to regulišu folikule na tjemenu.

Mit: Pasta za zube je instant lijek za bubuljice. Zašto ne: I dok će pasta za zube uspješno isušiti bubuljice, postoji niz štetnih sastojaka koji djeluju protiv bakterija u ustima, ali ne i protiv onih na koži, naprotiv, nanošenje paste za zube na kožu lica može izazvati dermatitis i druge kožne probleme, uključujući upravo bubuljice.

Mit: Često mijenjanje proizvoda za njegu kože je poželjno. Zašto ne: Koža voli konzistentnost i ako dobro reaguje na beauty rutinu kojoj je izlažete, nema potrebe da išta mijenjate.

Mit: Ako imate masnu kosu nemojte nanositi regenerator. Zašto ne: Regenerator nema nikakve dokazane direktne veze s masnoćom kose, sve dok ga korisite na pravilan način. Nemojte ga nanositi na tjeme, već isključivo na vrhove.