Kako se otrijezniti: Glavni trikovi za izbjegavanje mamurluka i glavobolje

Iako mođe izgledati kao najbolja opcija, ako preležite mamurni dan, to će vam zapravo samo odmoći

7125 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veseli ljetnji izlasci često uključuju poneku, ili po neku više čašu vina ili drugog alkoholnog pića, što može biti zabavno, ali samo do idućeg jutra.

Svi smo barem jednom doživjeli mamurluk i sigurno pravili mnoge greške kako bi ga se riješili. Glavne posljedice mamurluka su vrtoglavica, žeđ, bljedilo, drhtavica, slabost u mišićima i ostale simptome koje uzrokuje dehidracija. Kako bi se riješili mamurluka i kako bi se otrijeznili, pokušajte da primijenite neki od ovih savjeta.

Pijte dovoljno tečnosti

Jutro nakon alkohola biće obilježeno žeđu, suvim ustima i grlom. U ovim trenucima je potrebno da pijete puno tečnosti. Unos vode u organizam pomoći će regeneraciji i ponovnoj hidrataciji, popravljanju onoga što je alkohol pokvario. Čim se probudite popijte barem dvije čaše vode. Dobar napitak su i slatki sokovi.

Paradajz i sok od paradajza

Na organizam odlično djeluje i sok od paradaza i svježi paradajz. Hranjivi sastojci koji se nalaze u paradajzu pomoći će ubrzavanju metabolizma i bržem izvlačenju alkohola iz njega.

Tijelu su potrebni vitamini

Osim paradajza odličan izbor je bilo koje voće i povrće. Posebno pazite na adekvatan unos vitamina B grupe – B1, B2 i B6. Njih ćete najviše pronaći u cjelovitim žitaricama, mlijeku, jajima, mesu, zelenom lisnatom povrću, bananama, orašastim plodovima i mahunarkama.

Izbjegavajte ležanje

Iako vam se možda čini kao najbolja opcija da samo odležite mamurni dan, to će vam zapravo samo odmoći. Laganim kretanjem i udisanjem svježeg vazduha pomoći ćete svom organizmu u bržem oporavku. Ne pretjerujte jer tijelo je i dalje jako umorno i iscrpljeno.

Dvije šoljice kafe su već previše

Mnogi u mamurnim jutrima odmah posežu za kafom što nije nužno loše, ali ne zaboravite da je kafa diuretik, ali i dehidrira organizam. Jedna šoljica kafe tokom mamurnog dana je više nego dovoljna.

Tablete nijesu najbolja opcija

Ako uz mamurluk osjećate glavobolju, ne uzimajte aspirine ili paracetamole. U ovom trenutku vam je sluznica želuca jako nadražena, a ovo će samo dodatno pogoršati stanje. Pri uzimanju paracetamola dok je alkohol još u krvi može se pojačati toksično djelovanje alkohola na jetru, umjesto da se smanji.

Mamurluk obično prolazi u roku od jednog dana. Ako se i nakon toga osjećate loše, obratite se ljekaru.

Kako izbjeći mamurluk?

  • Pojedite nešto masno prije konzumiranja alkohola – to će usporiti apsorbciju alkohola u krvi zbog masnoće koja će se obaviti oko sluznice crijeva
  • Pijte čista alkoholna pića koja sadrže malo bioprodukata
  • Ako pijete vino, izbjegnite mamaurluk tako što ćete odabrati bijelo jer najčešće ima manje sumpora i ostalih bioprodukata
  • Pića s mjehurićima ubrzavaju ulazak alkohola u krv
  • Uz svaku čašu alkohola popijte čašu vode
  • Pijte sporo, bez ‘eksiranja’ – brzo ispijen alkohol brže dolazi do mozga što otežava triježnjenje

Bonus video: