NJEGA KOSE

Ponekad vas boli kosa? Evo u čemu je problem i kako ga riješiti

Stručnjaci tvrde da je bol u kosi češći kod onih koji pate od migrene. Tu se javlja fenomen koji se zove alodinija - prisutna je kod dvije trećine osoba koje pate od migrene - bol izazvana običnim dodirom

10326 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste ikad osjetili, onda definitivno znate o čemu pričamo bez mnogo objašnjavanja. Iako zvuči pomalo čudno, bol u kosi zapravo je česta pojava, a ljekari tvrde da postoji nekoliko mogućih uzroka. Kako piše Allure, bol zapravo potiče iz korijena kose. "Bol u folikulama nemoguće je razdvojiti od vlasi pa se zato javlja osjećaj kao da vas boli kosa", tvrde stručnjaci za Allure. Srećom, postoje načini kako taj bol olakšati.

Raspustite kosu

Čvrsto vezana kosa jedan je od najčešćih uzroka bolnog vlasišta - visoki rep, pletenice, stroge punđe... Svaka od frizura može oštetiti folikule kose, što zatim dovodi do bola u kosi. Umjesto čvrsto stilizovane kose u repu, bolji su izbor ležerne frizure, a ako su visoki rep i stroge punđe za vas nezaobilazne, ne bi ih trebalo da ih nosite više od nekoliko dana u sedmici, kao ni cijeli dan, a naročito noć. Stručnjaci preporučuju i suzdržavanje od spavanja sa vezanom kosom.

Napravite pauzu od proizvoda za kosu

Iako je suvi šampon jedan od najboljih saveznika u danima kad ne stignemo da operemo kosu, njegovo pretjerano korištenje može izazvati suprotan učinak. Suvim šamponom volimo da "kupimo" još jedan dan bez pranja kose, ali česta upotreba može uticati na folikulu kose jer ga mnogi stavljaju na vlasište, a ne samo na pramenove kose. To podstiče stvaranje bakterija, posebno ako se miješaju sa znojem, a rezultat su upale, svrab i bol.

Perite kosu kvalitetno i često, ali ipak - ne prečesto!

Kad je riječ o pranju kose, uvijek se javlja dilema - koliko je često treba prati? S jedne strane, želimo da bude čista, dok s druge strane ne želimo da uništimo prirodnu pH ravnotežu kose, što može biti još jedan od uzroka za bolnu kosu. Prečesto pranje kose isušuje vlasište, što može dovesti do perutanja kože, a u težim slučajevima i do seboreičnog dermatitisa. Ako zaista morate da perete kosu na svaki dan, odaberite šampon lakših i nježnijih formula koje neće oštetiti kužu.

Migrena

Stručnjaci tvrde da je bol u kosi češći kod onih koji pate od migrene. Tu se javlja fenomen koji se zove alodinija - prisutna je kod dvije trećine osoba koje pate od migrene - bol izazvana običnim dodirom. Stručnjaci za Allure tvrde da kod ovog medicinskog fenomena svi nadražaji, koji inače nijesu bolni, to postaju - nošenje šešira, češljanje, visoki rep, pranje kose...

Bez obzira na to koji je uzrok bola u kosi, stručnjaci imaju isti zaključak - raspustite kosu što je češće moguće jer i folikulama kose treba odmor.