Bijeli luk nije jedini: I ove namirnice izazivaju zadah iz usta

Mlječni proizvodi su puni šećera, a kada jedete puno takvih proizvoda, oni mogu izazvati puno neželjenih mirisa u ustima

7414 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoje značajni trenuci u životu kada želite da ostavite dobar utisak na osobu koja se nalazi blizu vas. Na primjer, na razgovoru za posao ili prvom sastanku sa simpatijom sigurno ne želite da imate neprijatan zadah iz usta. Zato obratite pažnju na namirnice koje ne bi trebalo da jedete i pijete prije takvih događaja. Novi list piše o šest namirnica koje ostavljaju najintenzivniji “miris”.

Bijeli i crni luk

Snažni mirisi bijelog luka dugo se zadržavaju u našim ustima i vrlo je teško riješiti ih se. Bijeli luk sadrži sumpor koji može da uđe u krvotok nakon jela i da izlazi kroz pluća, zbog čega mnogi osjećaju miris bijelog luka u svojim ustima danima nakon njegove konzumacije. Njemu je vrlo blizak i crni luk koji takođe sadrži sumporna jedinjenja koja vam danima mogu davati loš zadah.

Kafa

Iako je mnogima ovo svakodnevni napitak, posebno prije napornog radnog dana, nemojte kafu piti direktno prije nekog važnog razgovora ili sastanka. Ona ima snažan miris koji ostaje da “sjedi” u ustima. Možete kafu zamijeniti zelenim čajem.

Alkohol

Alkohol je diuretik koji dehidrira naše tijelo, a usput smanjuje nivo pljuvačke zbog čega usta ostaju suva i savršena za skupljanje bakterija.

Sir

Mlječni proizvodi su puni šećera, a kada jedete puno takvih proizvoda, oni mogu izazvati puno neželjenih mirisa u ustima. Osim sira, u ovu grupu spadaju i mlijeko i jogurt.

Ren

Ovo je vjerojatno najgora namirnica koju možete jesti prije poslovnog sastanka ili ljubljenja. Ren sadrži izotiocijanat koji ima, blago rečeno, specifičan “miris”.

Bonus video: