Oticanje nogu: Samo zbog vrućine ili ozbiljan simptom bolesti?

Oticanje nogu može biti prolazan problem, ali i jedan od simptoma ozbiljnijih bolesti

10496 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljeti mnogim osobama zbog visokih temperatura otiču noge, uglavnom stopala i gležnjevi. To je bezazleni simptom kojim tijelo pokušava da se ohladi. Više temperature prouzrokuju širenje vena zbog čega ostale tjelesne tečnosti dospijevaju u okolna tkiva, a to se onda pokazuje kao otok.

"Oticanje se najčešće pojavljuje u nogama jer se krv iz ekstremiteta u krvnim sudovima teže vraća prema srcu. Vrućine utiču na širenje vena, uglavnom kod osoba s povišenom tjelesnom masom, ali i dugotrajno sjedenje ili stajanje kao i dugotrajno hodanje takođe podstiču oticanje nogu jer se krv teže vraća prema srcu. Tokom vrućih dana treba paziti da se pije dovoljno tečnosti jer dehidracija je još jedan razlog oticanja nogu", objasnila je dr. Tanja Pekez Pavliško, spec. porodične medicine za Miss7zdrava.

Ako je uzrok oticanja nogu jedan od pomenutih tegobe možete olakšati na ove načine:

  • Izbjegavajte dugotrajno stajanje, sjedenje ili hodanje.
  • Kada sjedite držite noge podignute.
  • Jedite laganiju hranu baziranu na proteinima i zelenom povrću jer ćete tako češće mokriti (ugljeni hidrati vežu vodu za sebe).
  • Smanjite unos soli.
  • Vježbajte umjereno svaki dan jer vježbanje podstiče cirkulaciju.
  • Razmislite o diureticima.

Znakovi ozbiljnijih bolesti kojima je oticanje nogu jedan od simptoma

Srčani zastoj - nastaje ako srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče u pravom smjeru, može se nakupiti u stopalima i prouzrokovati oticanje. Ljudima s ovim problemom je neprijatno da leže na leđima, srce može da ubrza ritam kako bi uspostavilo normalan protok krvi i moguće je da će vam faliti vazduha. Ako primijetite ijedan od ovih simptoma, odmah se javite ljekaru ili hitnoj službi.

Bolesti jetre - ako čovjek ima neku bolest jetre ili hepatitis, jetra se neprestano mora obnavljati. Posljedica toga je usporeni rad. Ako se to dogodi, u stomaku, nogama i stopalima će se nakupiti višak vode zbog čega bi i cijelo tijelo moglo oticati.

Problemi s bubrezima - uloga bubrega je filtriranje otpada iz krvi. Ako ne rade dobro svoj posao, zbog stanja kao što su dijabetes ili visoki krvni pritisak, u krvi može ostati previše soli. To prouzrokuje zadržavanje vode u organizmu i cijelo tijelo 'bubri'. Gravitacija 'vuče' vodu prema tlu i noge otiču.

Povreda - ako se spotaknete ili pogrešno nagazite, otečena noga može biti znak loma kosti ili iščašenja. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će se krv skupiti na dijelu oko uganuća kako bi ubrzala zacjeljivanje. Ako osjećate jak bol, ne možete da stanete na nogu ili ne izgleda kako bi trebala, vjerovatno je riječ o prelomu i što prije vam treba ljekar.

Trudnoća - dio trudnoće je i oticanje stopala budući da žensko tijelo u tom periodu života zadržava više vode. Oticanje se može pogoršati predveče ili ako stojite duže vrijeme. Uglavnom nije znak problema ni kod majke ni kod djeteta, ali zna da bude neprijatno i bolno.

Preeklampsija - ako oticanje nogu u trudnoći prati glavobolja, vrtoglavica, opšta slabost ili bol u stomaku, to bi mogao biti znak preeklampsije. Karakteriše je i smanjen protok krvi do posteljice što može rezultirati i zastojem u rastu djeteta. Počinje oko 20 sedmice trudnoće i povezana je s povišenim krvnim pritiskom.

Bonus video: