Zašto je pasulj dobar za zdravlje i koji je najzdraviji?

Pasulj je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora, ima malo masti i ne sadrži zasićene masti i holesterol

7043 pregleda 0 komentar(a)
Različite vrste pasulja, Foto: Shutterstock
Različite vrste pasulja, Foto: Shutterstock

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Pasulj ima izuzetnu energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljemmože da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smjernice za zdravu prehranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja nedjeljno.

Pasulj ima izuzetnu energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora, pasulj ima malo masti i ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora, prenosi Ordinacija.hr.

Istraživači na "Harvard School of Public Health" su izvijestili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta nedjeljno imaju 24 odsto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Šta to čini pasulj tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora, ima malo masti i ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Jedna porcija pasulja obezbjeđuje 20 odsto dnevnih potreba za vlaknima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Naučnici s državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koje se mogu naći na tržištu i izmjerili količinu antioksidansa u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidansa i drugi ljekovitih materija nego bijeli i žuti pasulj.

Bonus video: