NE pravite besmislene greške

Ne pomažu, mogu da škode: Najgori savjeti o ishrani

U moru planova ishrane koji će vas navodno vratiti u formu i programa vježbi koje "morate da isprobate", nalazi se puno besmislenih preporuka, od kojih neke mogu negativno da se odraze na zdravlje

9512 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjaci za pravilnu ishranu i vežbanje izdvojili su nekoliko najčešćih i najgorih mitova o ishrani i otkrili nam šta bi trebalo da radimo, ako želimo da sačuvamo zdravlje i formu.

Oduzimanje i dodavanje kalorija

Skidanje kilograma i održavanje tjelesne težine malo je složeniji zadatak od oduzimanja i dodavanja kalorija, a korištenje ove metode može da dovede do osiromašene ishrane koja može nanijeti dugoročnu štetu mentalnom i fizičkom zdravlju. Osim toga, neke namirnice, iako imaju vrlo malo kalorija, mogu biti štetne za zdravlje.

Umjesto na prebrojavanje kalorija, bolje se usredsrijedite na odabir hrane koja odgovara vašem tipu tijela, koja će uravnotežiti hormone, pomoći u sagorijevanju masti i poboljšati metabolizam. Za odabir ovih namirnica ne postoji opšta formula i varira od pojedinca do pojedinca, ali važno je da se u ishrani uravnoteži unos proteina, zdravih masti i ugljienih hidrata. Takođe, u ishranu bi trebalo ubaciti više svježih namirnica poput povrća i voća.

Izbacivanje ugljenih hidrata iz prehrane

Jedan od najgorih i u posljednje vreme vrlo raširenih prehrambenih mitova je onaj o štetnosti ugljenih hidrata koje bi trebalo potpuno izbaciti iz prehrane. ij svega, nijesu svi ugljeni hidrati isti, a kao važan izvor energije našem tijelu daju izdržljivost, koncentraciju i omogućavaju brži oporavak, piše T-portal.hr.

Iako odbacivanje ugljenih hidrata može dati rezultate, ono dugoročno nije održivo jer tijelu time uskraćujemo vitalne hranljive stvari. Umjesto izbacivanja svih ugljenih hidrata iz ishrane, probajte da rafinisane žitarice, kakvih ima u bijelom hljebu, zamijenite manje prerađenim poput onih u ražanom hljebu, a porcije prilagodite uravnoteženoj ishrani s ostalim hranljivim stvarima.

Vježbanje će ispraviti greške nezdrave ishrane

Kao način postizanja optimalnog zdravstvenog stanja, stručnjaci preporučuju zdravu, uravnoteženu ishranu i redovno vježbanje. Ideja da ćete imati tijelo iz snova samo zahvaljujući vježbanju, jedan je od najvećih mitova.

Pretjerano vežbanje, suprotno vrlo raširenom mišljenju, podstiče u tijelu reakciju na stres, a kad smo preplavljeni kortizolom i adrenalinom znatno je teže gubiti težinu. Umjesto napornih vežbi po preporuci nekog "Instagram fitnes gurua", pametnije je vježbati onako kako se osjećate prijatno i što vam čini zadovoljstvo. Trudite se da vježbate 30 do 45 minuta, pet puta nedjeljno, uz dan ili dva odmora svake nedjelje.

Svi šećeri su isti i treba ograničiti njihov unos

Šećer u voću znatno se razlikuje od šećera u slatkišima i različitim poslasticama, a voće za razliku od slatkiša, tijelu daje vlakna, vitamine, minerale i duži osjećaj sitosti. Ipak, za uravnoteženu ishranu ne treba pretjerivati ni sa unosom voća.

Brzo vraćanje tijela u formu detoksikacijom

Ideja o gubitku kilograma i dovođenju tijela u formu detoksikacijom danas je vrlo raširena, ali ne drži vodu. Zapravo, gubitak mase koji ćete primijetiti u početku vrlo često je masa vode, a iako ćete osjetiti i porast energije, gubitak tjelesne težine brzo će se zaustaviti.

Osim toga, neredovna ishrana može da nanese štetu metabolizmu. Opšte je pravilo da što je ekstremnija akcija koju preduzmemo, ekstremnija je i reakcija. U praksi se pokazalo da što se kilogrami duže i sporije tope, i tijelo će duže ostati u formi. Dakle, zdravo tijelo u dobroj formi je dugotrajan i kontinuiran proces, a ne produkt brzih i čarobnih dijeta i detoksikacija.

Hrana reklamirana kao "dijetalna" ili "niskokalorična" pravi je put za smanjenje telesne težine

Ukoliko pokušavate da smršate ili da održavate tjelesnu težinu, u radnjama u širokom luku zaobilazite police s hranom na čijem je pakovanju istaknuto "dijetalno" ili "niskokalorično".

Visoko prerađenu hranu treba što više izbjegavati i umjesto toga konzumirati što više svježe hrane pripremljene po zdravom i uravnoteženom planu ishrane kakvu sugeriše Džejms Duigan, tvorac popularne "Clean and Lean" dijete.

Ukoliko ne možete sami da osmislite plan za skidanje suvišnih kilograma, posjetite nutricionistu.