Osjećate glavobolju u potiljku? Ne, ne 'boli vas mali mozak'

Bolovi u zatiljačnom dijelu glave, iako mogu biti uporni i neprijatni, najčešće nijesu opasni

11916 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavobolja u potiljačnom dijelu glave dijelu tenzijske je prirode i nastaje zbog napetosti koju izaziva kontrakcija vratnih mišića. Prate je tup bol i stalni pritisak u području vrata. Može se manifestovati kao tjelesni izraz psihičke napetosti pa se takva vrsta još naziva psihomiogena, neurotična ili stresna glavobolja.

Kad je riječ o bolovima u vratu i potiljku, često se može čuti da “boli mali mozak”, ali to je netačno jer mali mozak (kao ni veliki) nema receptore bola. U ovom slučaju, bol je reakcija nerava zbog mišićnih, nervnih ili koštanih problema.

Glavobolja u potiljku jedan je od najčešćih dijagnostičkih i terapijskih problema s kojima se lijekari suočavaju. Uzroci njene pojave proučavaju se već decenijama, a među najranijim nalazima objavljenim u časopisu Archives of Neurology & Psychiatry, čini se da su psihogeni uzročnici (npr. emocionalni stres) najučestaliji kod glavobolje u potiljku, piše krenizdravo.hr.

Uzroci glavobolje u potiljku mogu biti:

  • neprirodno držanje glave – najčešći uzrok, uzrokuje umaranje mišića, a zamor mišića stvara bol, ako posao zahtijeva stalno držanje glave u jednom položaju (za računarom, volanom, u proizvodnji na traci itd.), može doći do zamora mišića i živaca, a bol može potrajati i kad uzrok prestane.
  • stres – svaka psihička napetost dodatno pojačava glavobolju u potiljku jer su mišići između pršljenovaosjetljivi na psihički pritisak.
  • zategnuti vratni mišići (miogena glavobolja) – na njih utiču nepravilno držanje tijela, opterećenje ili anomalije u vratnom dijelu kičme.
  • disfunkcija vratnih pršljenova ili kraniocervikalnog prelaza (poveznica leđne moždine s mozgom).
  • okcipitalna neuralgija (oštećeni nervi potiljka) – usljed povrede, infekcije, osteoartritisa, tumora itd.
  • nedostatak sna.
  • naprezanje očiju zbog gubitka vidne oštrine.
  • ozbiljna zdravstvena stanja (rjeđe) – tumor, meningitis, encefalitis ili moždani udar.

Uz glavobolju nerijetko dolazi i vrtoglavica, tj. nesigurnost pokreta. Ovaj simptom nije nužno znak težeg stanja, ali ako dugo traje, može dovesti do moždanog udara ako je vaskularnog uzroka.

Vrtoglavica se javlja zbog slabe cirkulacije u vratu. Češće se pojavljuje kod starijih ljudi kao posljedica začepljenja karotidne arterije.

Bolovi u zatiljačnom dijelu glave, iako mogu biti uporni i neprijatni, najčešće nijesu opasni. Bol se može suzbiti analgeticima, ali konstantno uzimanje ljekova protiv bolova, bez otkrivanja pravog uzroka, stvara zavisnost i ne rješava problem. U nekim slučajevima daju se injekcije za blokadu nerava.

Ako se glavobolja u potiljku redovno pojavljuje, potrebno je obratiti se ljekaru kako bi se utvrdile moguće promjene na kostima glave i vratnoj kičmi.

Bonus video: