Otkrijte jeste li nezadovoljni: Postavite sebi ovih 5 ključnih pitanja

Iako osjećaj nezadovoljstva može biti siptom depresije nije svako neraspoloženje bolest

4960 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednje vrijeme ste nezadovoljni svojim životom i zapravo nijeste sigurni zbog čega ste konkretno toliko nesrećni. Vrijeme je da sebi postavite sljedeća pitanja i pokušate da dokučite šta vas zapravo muči. Iako osjećaj nezadovoljstva može biti siptom depresije nije svako neraspoloženje bolest. Moguće je da je riječ o prolaznom neraspoloženju ili životnoj situaciji koju je relativno lako moguće riješiti.

Živite li na pravom mjestu?

Okolina na brojne načine utiče na nas pa tako može pozitivno ili negativno djelovati na naše cjelokupno zadovoljstvo. Osjećate li se zaista kao kod kuće u mjestu kojem živite? Problem može biti mentalitet, vrijeme, priroda, način život, smještaj… Budite iskreni i preispitajte je li mjesto u kojem živite zaista ono pravo za vas, piše Novi list.

Nekad nije problem u gradu nego, na primjer, u kvartu ili stanu u kojem boravite.

Je li vam potreban godišnji odmor?

Često se događa di da smo nesrećni jer nam samo nedostaje godišnji odmor, vrijeme za sebe i dani predaha. Fenomen takozvanog 'burn outa' često se događa u današnje vrijeme. Budite svjesni kada je posla jednostavno previše.

Bavite li se pravim poslom?

Posao je često izvor svakodnevnih frustracija, posebno ako radimo u kolektivu u kojem se ne osjećamo dobro ili se bavimo poslom koji ne volimo, u njemu se ne vidimo, niti u toj branši ili radnom mjestu vidimo svoju poslovnu budućnost. Važno je razraditi plan i pametno donositi sve odluke.

Koliko me usrećuje ljubavni odnos/brak?

Ne postoji idealan ljubavni odnos bez trzavica i svađa. Ali, povremeno se posvađati je jedno, a biti duboko nesrećan je drugo. Koliko vas usrećuje vaš partner? Postoje li problemi na kojima treba da radite, imate li razlike koje ne možete da premostite i na kraju - volite li tu osobu? Sve su to teška pitanja, a odgovori često padaju još teže.

Koliko sam zadovoljan sa svojom organizacijom vremena?

Teško da možemo u današnje vrijeme izbjeći jurnjavu na sve strane. Posao, vrtić, škola, vanškolske aktivnosti, fizičke aktivnosti, prijatelji, domaćinstvo… Obaveze se samo množe i množe, a puno obaveza na plećima stvara nezadovoljstvo. Pokušajte da organizujetee vrijeme tako da ne stvarate sebi dodatni pritisak. Zatražite pomoć kada vam je potrebno, a nekad jednostavno pojedine stvari ostavite za sjutra. Ništa neće propasti.

Bonus video: