JEDANAEST RAZLOGA

Evo zašto je zdravo piti vodu sa limunom

Vitamin C djeluje kao antioksidant, što znači da smanjuje štetni utjecaj slobodnih radikala na naše ćelije i samim time nas štiti od bolesti

18908 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve je više poznatih osoba, ali i stručnjaka, koji dan ne žele da započnu bez vode s limunom. Evo kako ova jutarnja navika može promijeniti život na bolje.

1. Najbolji prijatelj mršavljenja

“Polifenoli u limunu mogu smanjiti osjećaj gladi. Kada popijete čašu vode, posebno prije jela, ona pomaže da se napuni želudac i vi ćete pojesti manje nego što ste planirali“, svjetuje Erin Palinski-Wade, RD, sertifikovani edukator o dijabetesu. Voda s limunom je dobra opcija ako inače pijete sok od narandže jer ćete unijeti puno manje kalorija, a velike količine vitamina C.

2. Sprečava razvoj bolesti

Svi znamo da je vitamin C, kojeg ima u voću poput limuna, jako dobar zaštitnik imuniteta, a tako i voda s limunom može spriječiti infekcije. „Određene kisjeline u želucu služe kao barijera i štite od patogena koji bi mogli izazvati razvoj bolesti“, navodi Roxanne B. Sukol, medicinska upravnica klinike u Clevelandu.

3. Poboljšava probavu

Još je jedna hvale vrijedna uloga ove vode jeste pomoć pri varenju hrane. „Određeni flavonoidi iz limuna pomažu kisjelini u želucu da obradi hranu i tako pomažu cjelokupnoj probavi“, dodaje Palinski-Wade. Studija objavljena u magazinu Journal of the American Geriatrics Society pokazala je kako preko 30 posto muškaraca i žena koji se bore s gastritisom ustvari imaju problema s manjkom kisjeline u želucu.

4. Prava doza vitamina C

Citrusno voće je izvrstan izvor vitamina C, a prema podacima, ¼ šoljice soka limuna ga sadrži oko 23.6 mg, trećinu preporučene doze za žene, i četvrtinu za muškarce. Ovaj "moćni" vitamin takođe omogućava stvaranje kolagena koji se nalazi u kostima, ligamentima, venam i tetivama. Vitamin C djeluje kao antioksidant, što znači da smanjuje štetni utjecaj slobodnih radikala na naše ćelije i samim time nas štiti od bolesti. Iako ga obično spominjemo kao najvažniji vitamin koji moramo unositi ako želimo da se zaštitimo od mnogih bolesti, vitamin C je i pravi odgovor za stres. Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem štiti organizam i podstiče prirodni imunitet. Takođe je ustanovljeno da su osobe čija ishrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

5. Sprečava dehidraciju

Nije ovo direktan uticaj limuna, ali ako pijete vodu s ukusom možda ćete je piti više. Bilo kakva tečnost je dobra, ali kako se većina ljudi muči s dovoljnom konzumacijom vode, za njih je limun idealan dodatak jer će je učiniti privlačnijom. Iako je pravilo da se popije par litara vode, nutricionisti su shvatili da to zavisi od toga koliko kilograma imate, pa će tako dva litra vode biti dovoljna količina za osobu koja ima 60 kilograma.

6. Pomaže radu jetre

Još jedna dobrobit vode s limunom je ta da će pomoći jetri da bolje filtrira otpade. „Konzumacija tečnosti će pomoći cijelom organizmu da radi kako treba, a jedan važan organ je i jetra, dodaje Palinski-Wade. “Dodajem kako su i studije provedene nad životinjama otkrile kako voda s limunom može zaštititi jetru od toksina i smanjiti postotak masnoće u njoj “.

7. Povećava nivo kalijuma

Kalijum obično povezujemo s bananama, ali i limun je dobar izvor, a može se primarno pronaći u voću i povrću. Kalijum štiti krvne sudove od oksidativnog oštećenja i zudove vena i arterija od zadebljanja. Pored toga, osnovni je element koji utiče na rad metabolizma i prenos signala među nervima. Pomaže kod kontrakcije mišića, regulacije tečnosti i ravnoteže minerala. Budući da je kalijum važan za regulaciju tečnosti, ne čudi da smanjenjem njegove koncentracije osjećate ekstremnu žeđ, a koža se suši. Pripazite na česte odlaske u toalet jer putem mokraće gubimo najviše tog minerala.

8. Podstiče rad crijeva

Uz to što će pomoći crijevima i jetri, voda s dodatkom limuna može biti jako dobar način da vas pdsotakne na odlazak u toalet. „Povećani unos tečnosti može da podstakne i pravilan rad crijeva, a ako dodamo toj vodi limuna i zbog toga je popijemo više, neredovna probava prestaje da bude problem“, dodaje Palinski-Wade says.

9. Sprečava nastanak bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenci nastaju često kao posljedica dehidracije, pa je sasvim sigurno i to dobar razlog zašto dodati limun vodi. Bubrežni kamenci predstavljaju jedan od najčešćih poremećaja urinarnog sistema. Sastoje se od kristala koji se obično talože iz kalcijuma i mokraćne kiseline u urinu te se potom nakupljaju najčešće u središtu bubrega. Bubrežni kamenci mogu biti praćeni izuzetno jakim bolovima uslijed pritiska na mokraćni kanal. Češće se pojavljuju kod muškaraca, a najčešće pogađaju ljude od 20 do 40 godina. Osoba koja jednom oboli od bubrežnog kamenca, ima veću vjerojatnoću ponovnog razvijanja bolesti. Važno je dodati kako kisjelost limuna može spriječiti pojavu bubrežnog kamenca.

10. Osvježava dah

Ako želite osvježavajući dah, ovaj bi napitak i tu mogao biti od pomoći. Citrusi iz vode s limunom mogu spriječiti razvoj bakterija u usnoj šupljini, što će dovesti do svježeg daha. Ipak je i važno znati da će ta ista kiselina kroz duži vremenski period oštetiti zubnu gleđ. Možete je piti na slamku kako biste spriječili kontakt kisjeline sa zubima.

11. Može ubrzati rad metabolizma

Voda s limunom je odličan dodatak jutarnjoj rutini jer će ubrzati metabolizam i tako vam pomoći da ostanete aktivni i ne nakupljate kilograme. Tečnost i aktivnost su se pokazali kao dobri pokretači metabolizma, a vaš cilj je da popijete najmanje 8 dcl vode u danu kako bi metabolizam profitirao i pomogao vam da nemate stalnu potrebu za hranom.