Mršavljenje: Kažu da kombinacija ova dva sastojka pomaže

Preporuka je da kombinujete mljeveni kim sa jogurtom jednom dnevno uz korigovanje ishrane i povećanje fizičkih aktivnosti

26310 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su utvrdili da ljudi koji konzumiraju kašićicu kima dnevno mršave tri puta brže od onih koji su na istom režimu ishrane, ali ne konzumiraju kim. To ne znači da je dovoljno da unosite u organizam što više ovog začina kako bi mršavili, piše Stil/Superdijeta.

Kim zaista jeste fantastičan začin koji u kombinaciji sa jogurtom može učiniti čuda za vašu liniju. Naravno, nije dovoljno samo konzumirati ove namirnice i očekivati da će kilogrami nestati. Kao i kod drugih dijeta i ovdje morate povesti računa o ishrani kako bi rezultati bili što bolji.

Prednost je što nema jelovnika koji morate striktno pratiti, niti brojanja kalorija, već je dovoljno da birate zdrave namirnice, da ih dobro kombinujete i već za nekoliko dana primijetićete rezultate.

Zašto baš kim?

Kim je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka poznata i pod imenima divlji kumin, crni kim, komin, karun, kmelj i kimin. Vjekovima unazad kim se koristi u ishrani, a naučnici su tek nedavno otkrili pozitivna dejstva koji on ima u samom procesu mršavljenja.

Ova biljka u prosjeku sadrži od 2 do 7% eteričnog ulja koje je zaslužno za sprečavanje grčeva u organima za varenje.

On je bogat antioksidansima i fitosterolima koji tope masti i ubrzavaju apsorpciju lošeg holesterola. Sadrži eterična ulja, smolu, kalcijum, bjelančevine, tanine i biljne sluzi koje pospješuju sposobnost čišćenja organizma i ubrzavaju metabolizam.

Zato je preporuka da čak iako ne želite da držite dijetu povremeno konzumirate čaj od ove biljke koji ima brojna pozitivna dejstva: osvježava dah, pomaže kod kašlja, smiruje probavni trakt, sprečava kardiovaskularne bolesti, sprečava razvoj bakterija, pomaže kod artritisa i reume, sprečava pojavu peruti, ublažava menstrualne tegobe, pospješuje rad moždanih ćelija i ublažava simptome stresa.

Kako konzumirati jogurt i kim?

Postoje različite dijete sa jogurtom i kimom, najbolje je da odaberete onu koja će najviše prijati vašem životnom stilu. Preporuka je da kombinujete mljeveni kim sa jogurtom jednom dnevno uz korigovanje ishrane i povećanje fizičkih aktivnosti, a rezultati će biti vidljivi već poijle sedam dana.

Iako ga možete konzumirati bilo kada u toku dana, napitak od ovih namirnica najbolje rezultate daje ako se pije ujutru na prazan želudac. Dakle, kada ustanete napravite napitak od čaše nemasnog jogurta (180 ml) i kašičice kima u prahu. Ovaj napitak će biti vaš doručak narednih dana dok budete željeli da držite dijetu.

Nemojte se varati i misliti da će njegova konzumacija uraditi čuda za vas, ako se sami ne potrudite. Potrebno je uvesti zdrave životne navike, izjbegavati slatkiše, masnu, previše začinjenju i kaloričnu hranu kako bi rezultati bili vidljivi.

Pijte što više vode i blagih čajeva, a bar dva puta nedjeljno skuvajte čaj od kima čija je upotreba veoma jednostavna. Naime, kada provri 150 ml vode naspite kašićicu kima i kuvajte pet minuta. Potom čaj procijedite, dodajte kašićicu meda (ako baš ne možete bez zaslađivanja) i čaj je spreman za upotrebu.

Bonus video: