Bol u zglobovima: Evo koje navike ga pospješuju

Nemojte misliti da su samo veliki zglobovi podložni upalama i povredama, čak i oni mali u rukama i zglobovima mogu biti uništeni određenim navikama, poput stalnog kuckanjaa po telefonu

7634 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi znamo da su dugotrajno nošenje visokih štikli i pretjerano vježbanje loše navike za naše zglobove. Ali, jeste li znali da postoji još stvari koje mogu uticati na zdravlje zglobova i da ste za to sami krivi?

Provjerite u nastavku teksta koje navike mogu biti jako štetne za zdravlje zglobova ili će pogoršati probleme, poput artritisa. Ako mislite da nešto radite pogrešno, reagujte na vrijeme kako ne biste imali problema sa zglobovima, a samim tim i sa obavljanjem svakodnevnih zadataka, piše ordinacija.hr.

Više sjedite nego što hodate

Sjedjeti ili ležati, posebno ako to činite često, sigurno nije dobro za zdravlje zglobova. Razlog je što se protok krvi do zglobova u tom slučaju usporava, što znači da oni nijesu opskrbljeni kiseonikom i nutrijentima koji su im potrebni kako bi ostali u dobrom stanju. Fizička aktivnost vam može pomoći da izbjegnete ove probleme.

Cigarete

Određene hemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu oštetiti krvne sudove. I to je razlog što zglobovi neće biti dobro opskrbljeni kiseonikom i nutrijentima koje prenosi krv. Još je važnije to što stručnjaci upozoravaju kako pušenje cigareta može smanjiti djelovanje određenih ljekova za artritis.

Stalno ste pod stresom

Upale mogu uticati na oticanje zglobova i pojavu bola, a to je razlog zašto je dobro razmisliti o metodama opuštanja koje vam odgovaraju kako biste se što lakše borili protiv stresa. Joga, masaže, slušanje muzike ili neki zabavan hobi vam mogu puno pomoći.

Nošenje teške torbe

Jasno je da je pametno, a i potrebno, nositi sa sobom stvari koje su vam bitne. Ipak, ako se radi o tome da stalno nosite tešku torbu, morate biti svjesni da tako štetite zdravlju zglobova. Osim njih, patiti mogu i leđa. Ako se ne osjećate prijatno noseći torbu, to znači da je za vas preteška.

Ponavljajuće radnje

Nemojte misliti da su samo veliki zglobovi podložni upalama i povredama, čak i oni mali u rukama i zglobovima mogu biti uništeni određenim navikama, poput stalnog kuckanja po telefonu… Rezanje hrane, igranje video igrica i ostale radnje koje zahtijevaju stalne i jednake pokrete rukom mogu biti loše za zdravlje zglobova.

Ne unosite dovoljno kalcija i vitamina D

Kalcijum i vitamin D su esencijalni za zdrave kosti i zglobove, a ako ne pazite na dovoljan unos namirnica koje su bogate ovim nutrijentima, vaši će zglobovi sigurno patiti. Kalcijum možete pronaći u namirnicama poput sira, sardina, soje i zelenog povrća. Gljive, jaja i jetra su dobar izvor vitamina D.

Višak kilograma

Višak kilograma i gojaznost su posebno loši za zdravlje zglobova, a najviše za zglobove u stopalu, ruci, kukovima kao i za donji dio leđa. Nije tajna da je gojaznost izuzetno loša stvar za cjelokupno zdravlje. Odaberite zdrav način života, što naravno uključuje i ishranu kako biste spriječili nakupljanje viška kilograma.

Ne spavate dovoljno

Spomenuli smo da stres može učiniti puno toga lošeg za vaše zdravlje. Kako je manjak sna jedan od oblika stresa, ako ne spavate dovoljno, možete patiti zbog nateklih zglobova i boli. Ako mislite da ne spavate dobro zbog ljekova koje pijete, svakako se konsultijte sa ljekarom.

Bonus video: