Opasno po život: Zbog ovih simptoma treba otići kod ljekara

"Nespretnost može biti 'najava' skorog moždanog udara ili druge bolesti mozga", upozorila je ljekarka dodajući kako posebno treba obratiti pažnju ako vam stvari česti ispadaju iz ruku

17980 pregleda 2 komentar(a)
Nespretnost može biti simptom zdravstvenog problema, Foto: Shutterstock
Nespretnost može biti simptom zdravstvenog problema, Foto: Shutterstock

Naizgled nevažne tegobe poput umora ili bolova u vilici mogu biti simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja i zato nikad ne bi trebali da ih ignorišete, nego da pođete kod ljekara.

Porodična ljekarka upozorava da nespretnost i bolovi u vilici mogu biti prvi simptomi ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog udara. Michela Sorensen gostovala je na australskoj nacionalnoj televiziji i objasnila koji učestali i naizgled nevažni simptomi mogu biti razlog za hitan odlazak kod ljekara, piše Daily Mail.

Ti simptomi su, kako je istakla, crvene zastavice koje se skrivaju na očitom mjestu. Kazala je da je tako stalna žeđ prvi simptom dijabetesa, a tupi bol u licu mogao bi biti simptom srčanog udara, dok je suvi kašalj mogući simptom astme.

Upozorila je žene da budu posebno oprezne kad je riječ o promjenama u probavi, kao što su nadutost ili zatvor jer je riječ o simptomima koji se mogu povezati s rakom jajnika koji je teško dijagnostifikovati, prenosi 24sata.hr.

"Ako ste primijetili promjene u tijelu i niste sigurni jesu li one nastale samo zato što ste umorni ili iscrpljeni, nemojte ih ignorisati. Niko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas", kazala je dr. Sorensen.

1. Bolovi u vilici

Iako obično srčani udar može da najavit osjećaj stezanja u prsima, dr. Sorensen kaže da je kod pojedinaca, naročito onih oboljelih od dijabetesa, to iskustvo bilo povezano s bolovima u vilici.

"Osjećaj je tupi bol koja se širi duž lica u ruku. Važno je da to ne ignorišete", objasnila je ona.

2. Promjene u probavi

"Promjene u teksturi, učestalosti i boji stolice koje traju više od nekoliko dana razlog su za posjetu ljekaru kako bi otklonio sumnju na rak crijeva", kaže dr. Sorensen. Ukoliko imate zatvor ili patite od nadutosti, takođe pođite kod ljekara, čak i ako ste nedavno bili na pregledu.

3. Nespretnost

"Nespretnost može biti 'najava' skorog moždanog udara ili druge bolesti mozga", upozorila je ljekarka dodajući kako posebno treba obratiti pažnju ako vam stvari česti ispadaju iz ruku, gubite kontrolu nad nogama i borite se kako biste hodali po ravnoj liniji. Ako takve tegobe potraju, riječ je o razlogu za brigu.

4. Nagli gubitak težine

Iako je gubitak kilograma kroz prehranu i aktivnost razlog za slavlje, dr. Sorensen upozorava da je neočekivani gubitak težine znak da se tijelo bori s infekcijom ili nekom opasnijom bolešću.

"Ako u roku od četiri do osam sedmica naglo izgubite više od pet odsto težine a da nijeste mijenjali životni stil, svakako pođite kod ljekara kako bi bila eliminisana mogućnost autoimune bolesti ili karcinoma", savjetovala je Sorensen.

5. Noćni kašalj

"Blagi, ali uporni kašalj koji se javlja u kasnim noćnim satima slabo je poznati simptom astme", kaže dr. Sorensen.

Kašalj je obično suv, a svakako zbog toga treba posjetiti ljekara kako bi se otklonila moguća šteta koju proizvodi na plućima.

6. Gubitak daha

Ako brzo ostajete bez daha, to može biti znak da nijeste u formi, ali isto tako može ukazivati na anemiju. Riječ je o stanju izazvanom smanjenjem broja ili 'popunjenosti' crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik po tijelu."Ako ih nemate dovoljno, osjećaj je sličan kao da ste svo vrijeme na velikim visinama", objasnila je Sorensen. Najčešći uzrok anemije je nedostatak vitamina B12 i gvožđa.

Bonus video: