Vlaga u kući: Koliko je opasna buđ na zidovima i plafonima?

Stvar može biti vrlo opasna ako se ima na umu da je najopasnija danas poznata kancerogena supstanca aflatoksin – otrov koji stvara buđ

18258 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prostorijama sa puno vlage, lako se može nakupiti buđ i to se ne odnosi samo na stare i loše održavane prostore u kojima ljudi žive. Početkom 2002. tek otvoreni, svježe uređeni Muzej savremene umetnosti u Stokholmu bio je zatvoren kako bi ga očistili od buđi. Sanacija objekta koštala je otprilike četiri miliona eura. Sličnih situacija sve je više i više, zbog korištenja materijala neprilagođenih određenoj klimi, kao što mogu biti, na primjer, gipsane ploče.

Promijenio se i način na koji se gradi. Do promjena je došlo zbog težnje da se uštedi energija tako što se smanjivao gubitak toplote zimi i sprečavao ulazak toplote ljeti i tako što se sprečavao protok vazduha. Iako to mogu biti energetski efikasna rješenja, uz slabiji protok vazduha u prostorijama može početi da se skuplja buđ.

Buđ može prouzrokovati otežano i plitko disanje, začepljenje nosa i sinusa, pečenje, suzenje ili crvenilo oka, suvi kašalj, upalu grla i nosa kao i osip ili nadraženost kože.

Stvar može biti vrlo opasna ako se ima na umu da je najopasnija danas poznata kancerogena supstanca aflatoksin – otrov koji stvara buđ. U samo jednoj azijskoj zemlji svake godine od trovanja aflatoksinom umre 20.000 ljudi. Ova smrtonosna supstanca koristi se za izradu savremenog biološkog oružja, piše stetoskop.info. Međutim, u svakodnevnom životu simptomi izloženosti običnoj buđi nijesu tako opasni po zdravlje, ali su iritantni. "Većina buđi, čak i one koje imaju neugodan miris, nije štetna", piše u biltenu UC Berkeley Wellness Letter.

Buđi ćete se najlakše riješiti, ili ćete je svesti na najmanju moguću mjeru, ako unutrašnjost objekta i fasada budu čiste i suve odnosno ako unutar objekta nema vlage. Ukoliko se vlaga negdje nakuplja, odmah osušite taj dio i sanirajte ga kako ne bi došlo do ponovnog nakupljanja vlage.

Ako se ona ipak pojavi, na tržištu postoji veliki broj proizvoda namijenjen uklanjanju buđi, a ako vaš problem nije preveliki možete se poslužiti i priručnim sredstvima. Poslužiće, na primjer, Domestos. Krpom natopljenom u rastvor Domestosa najprije obrišite buđ, potom ovo sredstvo bez rastvaranja stavite na sunđer i pređite buđavu površinu. Postarajte se da nakon toga dobro provjetrite prostoriju. Ovo rješenje pogodno je samo za male površine, velika vlaga mora se rješavati sistemski.

Bonus video: