Šta tačno alkohol radi tijelu: Naročito ako vježbate

Ako pijete, uz čašu alkohola uvijek imajte i čašu vode. Ovo nije trik zbog kojeg nećete dehidrirati ukoliko pretjerate, ali će vam značajno pomoći

7891 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Znamo da je izbjegavanje alkohola jedna od ključnih stavki kada se pridržavamo pravilne ishrane. Međutim, u susret praznicima, nije loše obnoviti znanje o tome na koji način alkohol djeluje na naše tijelo. Nutricionistkinja Kerolin Vilson za britanski Vogue je objasnila kako tačno alkohol utiče na tijelo, naročito kod onih koji vježbaju i izdvojila pet ključnih situacija.

Zbog alkohola dehidriramo

Kada nam je koža suva poput Sahare, znamo da smo sinoć pretjerali s alkoholom i da smo danas potpuno dehidrirani. “Alkohol je diuretik koji isušuje vlažnost iz našeg organizma”, objašnjava Vilson. Dodaje da je 90 odsto simptoma mamurluka direktna posljedica dehidracije. Voda je ključ da naš organizam funkcioniše kako treba, ali pomaže i tijelu da reguliše temperaturu. Upravo zato dehidriranost može vježbanje da učini težim.

“Ako se u vašem organizmu nalazi alkohol, ubrzaće se rad srca i ono će raditi brže nego inače, a vaša će tjelesna temperatura značajno rasti. Zbog toga će vježbanje biti neprijatno. Više ćete se i znojiti, što će još više isušiti vaš organizam”, naglašava Vilson.

Ako pijete, uz čašu alkohola uvijek imajte i čašu vode. Ovo nije trik zbog kojeg nećete dehidrirati ukoliko pretjerate, ali će vam značajno pomoći.

Umor mišića

Iza mišićnih grčeva skriva se mliječna kiselina koja se nakuplja kada pijemo alkohol. To znači da ćete vrlo vjerovatno iskusiti više bolnih trenutaka tokom vježbanja kada ste mamurni.

“Druge posljedice su umorni mišići i manjak hormona koji su vitalni za izgradnju i popravku mišića. Ako stalno pijete, više će vam vremena trebati da nakon treninga dođete k sebi i biće vam uopšteno puno teže da izgradite mišiće”, kaže nutricionistkinja.

Želja za slatkim

“Alkohol u sebi često sadrži šećer, a kada hrana sadrži tako visok glikemijski nivo, ona se brzo pretvara u glukozu.

Ovaj nagli porast može dovesti do zadržavanja vode, naduvenosti i umora dok se ponovo spušta na normalni nivo - ništa od ovoga vam ne garantuje lagani trening. Moja je preporuka izbjegavati vino, koktele i voćne kombinacije s alkoholom ako planirate da trenirate dan nakon toga jer su puni šećera”, kaže Vilson.

Ograničen metabolizam

Zahvaljujući stresu koji alkohol napravi sistemu za varenje, stomak i crijeva postaju lijeni. Smanjenjem njihovog rada, smanjuje se i potrošnja esencijalnih nutrijenata u našem organizmu zbog čega metabolizam postaje sporiji.

Vilson preporučuje nutrijente poput orašastih plodova i tamno zelenog povrća prije alkohola. Pomoću njih možemo pomoći sistemu za varenje da funkcioniše najbolje što može, prenosi Novi list.

Želja za nezdravom hranom

Nakon što smo proveli noć uz alkohol, sjutradan najradije jedemo nešto masno. “Alkohol uzrokuje da galanin u mozgu poraste zbog čega nam se jede hrana koja je bogata mastima. Osjećaj tromosti i ishrana bez nutrijenata znači da naše tijelo ne radi na dobar pogon, a samim time i vježbanje će biti veliki izazov”, zaključuje Vilson.

Bonus video: