Keto dijeta je u trendu: Stručnjaci kažu da je jedna od najgorih

Prema ocjenama US News & World Report- a, na niskim mjestima su se našle dijete koje je dugoročno teško primjenjivati i koje su nutritivno neuravnotežene

5356 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svake godine portal US News & World Report ocjenjuje dijete i načine ishrane iz prethodne godine i najavljuje koje su najbolje za godinu koja slijedi: a već četvrtu godinu za redom najboljom je proglašena mediteranska ishrana. Ona, rekli su nutricionisti za US News & World Report, pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti, i doprinosi dugovječnosti, pa je ove godine proglašena ne samo ukupno najboljom, već i najzdravijom, najlakšom za pridržavanje, najboljom za dijabetes, najboljom biljnom ishranom i najboljom ishranom za srce.

Načini ishrane ili dijete svrstavaju se u sedam kategorija, a ocjenjuje se njihova nutricionistička cjelovitost, lakoća pridržavanja, potencijal dugoročnog i kratkoročnog gubitka kilograma, sigurnost dijete i moguće nuspojave, kao i potencijal za sprečavanje bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

"Zajedničko kod pet najboljih dijeta je da su sve bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama", objasnila je dijetetičarka dr. Kathie Beals sa Univerziteta Utah.

Mediteranska ishrana se, kaže Beals, u velikoj mjeri oslanja na plodove mora, svježe proizvode, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i umjereno pijenje vina, a koncept potiče iz zemalja koje se graniče sa Sredozemnim morem, gdje su se ljudi kroz istoriju uglavnom zdravo hranili. U nekim od tih zemalja su i takozvane 'plave zone', regije s najzdravijom i najdugovječnijom populacijom. Poznato je, kaže dijetetičarka, da je mediteranska prehrana bogata vitaminima i drugim važnim hranjivim sastojcima poput vlakana i polifenola koji pomažu u zaštiti od raznih bolesti, a pokazalo se da smanjuje i rizik od dijabetesa, da štiti od nekih vrsta karcinoma, kao i od ranog propadanja kognitivnih funkcija, prenosi večernji.hr.

Pomaže i u gubitku kilograma, jer u njoj nema visokokalorične ni prerađene hrane, a povrće i riba imaju i više nego dovoljno visoko hranjivih sastojaka, rekla je dr. Beals. Budući da sadrži masti koje su zdrave za srce - maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline iz ribe - mediteranska ishrana smanjuje i holesterol koji je inače glavni uzročnik srčanih bolesti, a Beals napominje kako joj je prednost i to što ne ograničava unos kalorija, ne podrazumijeva 'strogo' planiranje obroka - pa je se lako pridržavati, a nema ni neželjene nuspojave.

Prema ocjenama US News & World Report- a, na niskim mjestima su se našle dijete koje je dugoročno teško primjenjivati i koje su nutritivno neuravnotežene - kao Keto dijeta s malo masnoća i sa niskim djelom ugljenih hidrata i dijeta 'OPTAVIA', namijenjena brzom ali kratkotrajnom mršavljenju. Zbog teškog pridržavanja i rizika od oštećenja bubrega ukupno je najlošije ocijenjena Dukan dijeta, način ishrane s visokim učešćem proteina i niskim ugljenih hidrata, a pri dnu popisa našla se i restriktivna dijeta Whole30.

Bonus video: