PRIPAZITE NA NAČIN UPOTREBE

Mogu ozbiljno da štete: 10 proizvoda koji se svakodnevno koriste

Neki proizvodi koje svakodnevno koristimo trebalo bi da poboljšaju naše zdravlje, ali mogu imati potpuno suprotan efekat ako se njima služimo na pogrešan način...

7417 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke proizvode kupujete s najboljim namjerama: antibakterijski sapun kako biste ubili bakterije, pastu za zube kako biste spriječili pojavu karijesa, ovlaživač vazduha kako biste smanjili začepljenje sinusa... Ipak, svakog dana upravo ovi proizvodi mogu da podstaknu pojavu alergija, stvore kožne infekcije ili prouzrokuju brojne druge probleme ako ih koristite neispravno.

Dakle, pazite da ne činite ove greške:

1. Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje prijatnije uz sunđer i imate osjećaj da više i bolje iskorištavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

"Sunđeri su savršeno mjesto za rast bakterija, gljivica i plijesni", kaže doktorka Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem tijelu (makar bila minijaturna, od brijača), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete da koristite sunđer, ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer ona imaju enzime zbog kojih u njima ne mogu da se razmnožavaju bakterije i plesan. Uz to, menjajte sunđer svakog mjeseca i nakon svakog korišćenja dobro ga isperite i iscijedite, i ostavite na hladnom, suvom mjestu.

2. Prečišćivač vazduha

Ovaj uređaj mnogima zimi spasava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali. ako ga nedovoljno često čistite, na njemu mogu da se razviju plijesan i patogeni, a mogu početi da bujaju i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama.

Ako preko noći koristite ovlaživač, nemojte ujutru samo da ga isključite, jer preostala voda u posudi može da bude domaćin plijesni. Prospite preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i sunđerom.

3. Štapići za uši

Iako djeluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nježnu strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, ali ako se previše nagomila može da prouzrokuje bolove i upale. Kad čistite vosak, dio njega uvijek samo ugurate dublje u uvo.

Zato zaboravite na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste dio koji možete da očistite ako maramicom, krajem peškira i prstom pređete oko ulaza u uho.

4. Antibakterijski sapun

Dokle god pošteno trljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neefikasni, kaže profesorka epidemiologije s Kolumbije, Elejn Larson. Istraživanje u kome su učestvovala dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo je da su obje porodice jednako često obolijevale. Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.

5. Stolica

Svi znamo koliko je opasno konstantno sjedenje. Na taj način povećavate rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i smrtnosti. Nažalost, čak i ako redovno vježbate, to ne umanjuje značaj cjelodnevnog sjedenja na poslu, a zatim još i onim uveče pred televizijom ili kompjuterom.

Ustanite kad god možete, pođite do kolege ako vam je potreban, umjesto da mu se javite na čet, uzmite malu čašu vode i često idite da je napunite. Lagana dvominutna šetnja svakih sat vremena smanjuje rizik od smrtnosti za 23 odsto u poređenju s cjelodnevnim sjedenjem.

6. Blender

Naravno da perete blender nakon svake upotrebe, ali vjerovatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na ivici posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji, te da može da sadrži salmonelu, Ešerihiju koli, gljivice i plijesan. Tako da odsad, pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj dio.

7. Pribor za uređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može da bude pun prljavih tajni. Naime, normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makazice, turpiju i slične stvari. Ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije brzo mogu da se razmnože na njemu, što može da dovede do pojave kožne infekcije.

Zato nakon svake upotrebe, sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen za pete zamijenite na sveke tri-četiri nedelje i nikako nemojte da dijelite svoj pribor.

8. Gumena špatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali, da li vam je ikada palo na pamet da skinete gumeni dio i očistite dršku ispod? Vjerovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mjestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i plijesan.

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite cijelu špatulu, tj. oba dijela posebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno cijelu isperete.

9. Plišane igračke

Bilo da čuvate svoje primjerke ili imate djecu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaći kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Neka vam jedna ili dvije igračke budu na djetetovom krevetu, a ostale na polici. Mijenjanjte ih na svake dvije-tri nedelje ili ih zamotajte u plastičnu kesu i ostavite preko noći u zamrzivaču, kako biste uništili grinje.

10. Pasta za izbjeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za svježi dah i čiste zube, ali mnoge od njih dizajnirane su za izbjeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete da kupite u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korištenje ovih pasti može da pojača osjetljivost i da "istroši" zubnu gleđ, kaže Klifton M. Ceri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado.

Ili ih nemojte uopšte koristiti ili potražite preporuku od svog stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, penosi 24sata.hr.