Nervoza srca: Bol, otežano disanje, lupanje srca...

Bol je naročito izražen na vrhu srca (u visini bradavice), a nastupa nezavisno od tjelesnog naprezanja

6771 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi bolovi i smetnje u predjelu srca ne potiču od oboljenja srca u pravom smislu riječi, to jest od neke srčane mane ili slabosti. U znatnom broju slučajeva ovi bolovi i smetnje potiču od stanja vegetativnog nervnog sistema.

Svaki dio tijela je pod uticajem vegetativnog nervnog sistema, pa tako i srce i drugi krvni sudovi. Zadatak ovog nervnog sistema jeste da uskladi funkcionisanje svih organa i djelova tijela. Vegetativni nervni sistem sastoji se od dvije vrste živaca: vagusa i simpatikusa, koji djeluju suprotno jedan od drugog. Ako se usljed nekog poremećaja dogodi da jedan od ovih sistema postane jači, mogu u funkcionisanju pojedinih organa nastupiti vrlo značajne promjene. Srce i krvni sudovi naročito su podložni uticaju vagusa i simpatikusa. Srce i krvni sudovi funkcionišu normalno samo ako je djelovanje ovih živaca uravnteženo. U tom slučaju krvni sudovi reaguju normalno i na spoljašnje uticaje, zamor, uznemirenje itd. U protivnom, srce i krvni sudovi reaguju neuobičajeno, piše stetoskop.info.

Uzrok nastanka

Smatra se da u većini slučajeva ulogu igra nasljedni i konstitucionalni faktor, to jest neke su osobe sklone različitim poremećajima, tako reći, od rođenja. Događa se da se nervoza srca javlja posle nekih infektivnih bolesti, a poznato je da važnu ulogu igraju duvan i alkohol. Nema više nikakve sumnje da na nastajanje ovog oboljenja jako utiču psihološki činioci, umni napori, nezadovoljstvo, strah itd. Ovaj uticaj postaje naročito izražen u doba puberteta i klimakterijuma.

Klinička slika

Osnovni znaci na koje se bolesnik žali jesu bol u predjelu srca, otežano disanje i lupanje srca. Bol je naročito izražen na vrhu srca (u visini bradavice), a nastupa nezavisno od tjelesnog naprezanja. Poremećaj disanja je više subjektivan osećaj bolesnika, jer se obično ne primjećuje nikakva promjena ni u dubini ni u brzini disanja. Srčani rad može da bude nešto ubrzan, a može da postane i neravnomjeran.

Dijagnoza

Pregledom ne može da se ustanovi nikakva promjena na srcu, krvni pritisak je normalan, a može da bude i snižen ili povišen. Ovi bolesnici su redovno nervozni, osjetljivi, i nije rijedak slučaj da im drhte ruke. Ponekad je temperatura malo povišena.

Liječenje

Važno je da se ovi bolesnici psihički umire i uvjere da njihovo oboljenje nije teške prirode. Pri tom, razumije se, moraju i ljekari i rodbina biti oprezni, da ne izgube povjerenje bolesnika, jer u protivnom nikakvo liječenje neće dati rezultate. Osnov liječenja ovakvih pacijenata je postizanje psihološke stabilnosi.

Bonus video: