Najpopularniji tretman za rast kose u Americi je dostupan i kod nas

Prvi rezultati vide se nakon 3 mjeseca, nakon 6 mjeseci postiže se optimalan rast, a za 9 mjeseci kosa dobija željenu gustinu i kvalitet

38758 pregleda 0 komentar(a)
Foto: rzkerber.com
Foto: rzkerber.com

Signifikantan je psiho-socijalni impakt asociran sa gubljenjem kose. Isto tako je visoko povećana potražnja za efektivnim tretmanima od strane pacijenta,ne samo da bi spriječili dalji gubitak kose nego i da bi dobili novu kosu dobre gustine i kvaliteta.

Srećom, medicina posljednjih godina rapidno napreduje i nudi rješenja za mnoge probleme za koje smo mislili da su nerješivi, pa i za ovaj. Trendovi u oblasti trihologije donose različite tretmane koji djeluju na matične ćelije folikula i direktno stimulišu njegovu funkciju i rast nove dlake.

Jedan od najpopularnijih je tretman kose mezonitima koji je kod nas dostupan u Hair Clinic Beograd i PZU Rezidencija Zdravlja Kerber Podgorica, jedine klinike u Evropi koja primenjuje ovu u Americi trenutno najpopularniju metodu. Dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd objašnjava da mezoniti aplikovani u skalp imaju nevjerovatnu moć da natjeraju matične ćelije folikula da ponovo formiraju novu dlaku.

tretman kose
foto: rzkerber.com

- Mezoniti su resorptivni sintetski konci izrgrađeni od materijala koji podstiče rast kose. Kad mezoniti postavimo u skalp, oni bukvalno probude uspavane folikule i podstiču ih da rade. Na taj način direktno povećavaju broj folikula i broj dlaka na skalpu. S druge strane poboljšavaju i funkciju folikula, pa je i nova i postojeća kosa kvalitetnija i čvršća. Samo jedna aplikacija mezoniti rezultira dugoročnim rastom kose. Prvi rezultati vide se nakon 3 mjeseca, nakon 6 mjeseci postiže se optimalan rast, a za 9 mjeseci kosa dobija željenu gustinu i kvalitet.

tretman kose
foto: rzkerber.com

DA LI SE MEZONITI MOGU KOMBINOVATI S DRUGIM TRETMANIMA?

PRP i KIT (Kolagen Inducirana Terapija) komplementarni su tretmani mezonitima. PRP je tretman koji stvara povoljnu sredinu za rast novoformirane dlake dok KIT mezotretman ojačava folikule.

KADA BI PACIJENTI TREBALO DA SE OBRATE ZA POMOĆ?

Za uspješnu stimulaciju rasta kose, nije dovoljno da uradimo adekvatne i efikasne tretmane već i da oni budu obavljeni na vrijeme odnosno dok je folikul dlake još živ. Videodermoskopijom kose i skalpa možemo da dijagnositikujemo tip ćelavosti, stadijum gubitka kose, stanje folikula, stepen njegove aktivnosti... Na osnovu toga planiramo odgovarajuću strategiju za stimulaciju ponovnog rasta kose. Ako primijenimo terapiju na vrijeme, možemo kompletno da vratimo izgubljenju kosu. Zato, savjetujem da se pacijenti obrate trihologu čim primijete da im se kosa prorijedila.