Kad zaboli, važno je znati: Gdje je šta u stomaku?

Naravno, ako je riječ o bolu koji se ponavlja ili ako je toliko jak da vam stvara ozbiljnu neprijatnost tokom dana, najbolje bi bilo da odete kod doktora

12105 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko vam se puta desilo da vas zaboli nešto u stomaku, pa da pitate ljude oko sebe "Šta je ovdje?" Da li je slijepo crijevo, žuč, slezina ili su jednostavno gasovi? Da li je u pitanju problem zbog prejedanja ili čir? Mjesto na stomaku koje vas boli govori vam i o čemu je riječ.

Iako je zapaljenje slijepog creva najčešće prva stvar na umu većine ljudi kada osjete bol u donjem dijelu stomaka, debelo crijevo je takođe čest krivac. Pod inflamatorne bolesti crijeva ili zapaljenje debelog crijeva spadaju dvije ni malo jednostavne bolesti - ulcerozni kolitis i Kronova bolest, piše Noizz.rs.

Divertikum je vjerovatno izraz sa kojim se rijetko srijećete, a to su zapravo proširenja sluzokože koja nastaju u debelom crijevu, i mogu da proizvedu ozbiljne bolove, posebno na lijevoj strani stomaka.

Kako ne bi nagađali da li je uzrok bolova preobilan obrok, ili nešto mnogo ozbiljnije, provjerite koji organ se nalazi na kom mjestu. Naravno, ako je riječ o bolu koji se ponavlja ili ako je toliko jak da vam stvara ozbiljnu neprijatnost tokom dana, najbolje bi bilo da odete kod doktora. Većina ovih stvari može uspješno da se izliječi ako se dijagnostifikuje na vrijeme.

Bol u stomaku
foto: Noizz.rs

"Mjesto bola ne mora da bude mesto patološkog procesa. Ako vas boli na jednom mjestu, ne mora da znači da je na tom mjestu uzročnik bola", objasnila je Radmila Šehić, ljekar ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

"Ispod grudne kosti je želudac. Ispod toga, nešto iznad pupka predio dvaneestopalačnog crijeva. Tačno ispod desnog rebarnog luka, sa unutrašnje strane prema pupku je žučna kesa, i na dodir bol može da se pojača. Ukoliko vas tišti ili boli u predjelu struka, pojasno, moguće je da je riječ o problemu sa gušteračom. Ukoliko se bol projektuje lučno- od desne preko sredine ka lijevoj strani stomaka, pomislimo na debelo crijevo. Kada vas tu boli ili osjećate pritisak može se raditi o posledici nervoze, loše ishrane ili problemima sa stolicom. Ako je bol prisutan u predjelu desne prepone i na dodir se osjeti jak prodoran bol ili bol osjećate prilikom podizanja desne noge, vjerovatno se radi o slijepom crijevu. Bol u predjelu male karlice, iznad pubične kosti, to jest ispod pupka, ukazuje na mokraćnu bešiku. Kod žena ovo može ukazivati i na problem s jajnicima, a kod muškaraca na problem s prostatom", objasnila je doktorka.