Evo šta se događa s vašom kosom ako je redovno ispravljate

Dugu i srednje dugu kosu je lakše ispraviti bez peglanja. Češljajte vlažnu kosu nježno, češljem debelih, rijetkih zuba...

18942 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

I vrapci, koji nemaju pojma šta je ravna kosa, znaju kako pegla i figaro mogu prilikom redovne upotrebe da znatno oštete vašu kosu. Pa ako vrapci to znaju, zašto i dalje redovno koristite visoke temperature za kreiranje svoje omiljene frizure?

Bez obzira na to da li koristite peglu za kosu kako biste kosu ispravili ili je koristite za uvijanje, visoke temperature negativno utiču na zdravlje i izgled vlasi.

Sasvim je jasno zašto se pegla za kosu ubraja među najpopularnija uređaje za uređivanje kose. Veoma jednostavno se koristiti, brza je, a efekt je kao onaj iz frizerskog salona. Ali, svakodnevno korištenje ovog uređaja, pa čak i samo kako biste popravili frizuru, je prije svega štetno, piše Novi list.

Pegla za kosu dotiže temperature do 230 stepeni kojima direktno 'pržimo' kosu. Ako svaki dan koristimo ovaj uređaj, doslovno topimo svoju kosu. Posljedica toga je tanka, beživotna kosa, oštećene vlasi, a nije rijetkost da dođe i do promjene boje kose.

Pegla za kosu vlasima oduzima poprilično puno vlage koja im je potrebna za zdravlje i elastičnost. Svakodnevno peglanje kose pretvara kosu u slamu, bez života i sjaja.

Šta možete da uradite? Odgovor je veoma jednostavan – smanjite korištenje bilo kojeg uređaja koji radi na principu visokih temperatura. Redovno koristite hranjive maske za kosu i uvijek je zaštitite posebnim preparatima prije korištenja pegle ili figara za kosu.

Uvijek se pridržavajte pravila za sušenje kose koja će vašu kosu čuvati od nepotrebnih oštećenja. Jedno od tih pravila glasi da se kosa ne češlja dok iz nje nije isparilo 70 odsto vlage.

Dugu i srednje dugu kosu je lakše ispraviti bez peglanja. Češljajte vlažnu kosu nježno, češljem debelih, rijetkih zuba. Radite to svakih 5 minuta sve dok kosa ne bude potpuno suva. Ukoliko žurite možete uključiti fen na srednju ili najslabiju temperaturu kako biste ubrzali proces. Na kraju. Krajeve možete poravnati prirodnim uljem za kosu ili kremom.

Bonus video: