Njemci hvale rusku vakcinu: "Sputnjik V je pametno napravljen"

Evropska agencija za ljekove (EMA) trenutno ispituje rusku vakcinu, a njemački stručnjak smatra da će ona 'u nekom trenutku vjerovatno biti odobrena' u EU

9615 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Thomas Mertens, šef njemačke komisije koja daje odobrenje za korištenje vakcina na području Njemačke pohvalio je vakcinu Sputnjik V koja se proizvodi u Rusiji

"Ovo je dobra vakcina, u jednom trenutku će vjerovatno biti odobrena i u Evropskoj uniji. Ruski naučnici imaju puno iskustva s vakcinama. Sputnjik V je pametno napravljen", izjavio je Thomas Mertens, predsjedavajući njemačke Stalne komisije za vakcinaciju (STIKO), koja daje odobrenje za korištenje vakcina na području Njemačke.

Evropska agencija za ljekove (EMA) trenutno ispituje rusku vakcinu. Do sad je odobrila vakcine proizvođača Pfizer/ Biontecha, Moderne i AstraZenece, a očekuje se da će 11. marta EMA odobriti korištenje vakcine američkog proizvođača Johnson & Johnson, piše Jutarnji list.

Mertens je poručio da je siguran da će uskoro postojati vakcina protiv korone za djecu. Dosadašnje vakcine koriste se samo za starije od 18, a trenutno se rade studije kako utiču n djecu.

U Njemačkoj više vakcina očekuju u aprilu, ali je ministar zdravstva Jens Spahn upozorio da su nerealna očekivanja da bi Njemačka od aprila mogla da vakciniše po 20 miliona ljudi mjesečno, kako je izjavio šef jednog od ljekarskih udruženja Andreas Gassen.

Gassen je rekao da bi do polovine juna svi odrasli u Njemačkoj mogli biti vakcinisani, a do sredine avgusta svi bi dobili drugu dozu. Šef STIKO-a Mertens nije htio da prognozira kojom će brzinom ići vakcinacija.

Njemački STIKO ranije je bio preporučio vakcinu AstraZenece samo za one do 65 godina jer su smatrali da je cvakcina testirana na nedovoljnom broju starijih. Ipak, prošle sedmice vakcina je odobrena za korištenje kod, bez obzira na godine.

Bonus video: