Kad štitna žlijezda ne radi kako treba: Ovo su upozorenja

Kod hipertireoze odnosno prekomjernog rada štitne žlijezde, često se javlja osjećaj prevelike energetske “napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca

19157 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Štitna žlijezda u vratu, leptirastog je oblika i proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa njen neuravnotežen rad može izazvati brojne zdravstvene tegobe. Sljedećih osam simptoma česti su znakovi da štitna žlijezda proizvodi previše ili premalo hormona.

1. Promjene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitna žlijezda proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon cjelonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnjaču koja čak može prouzrokovati napade panike. Zbog nedovoljnog rada štitnjače mogu se pojaviti osjećaj mentalne “zamagljenosti“, potištenost, zaboravnost i teškoće s koncentracijom.

3. Promjene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitna žlijezda nije dovoljno aktivna. Prekomjerna aktivnost štitne žlijezde ima suprotan učinak, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivost crijeva i učestale stolice.

4. Opadanje kose

Prorjeđivanje kose i naročito obrva može biti znak bolesti štitne žlijezde. I premalo i previše aktivna štitna žlijezda ometa ciklus rasta kose, koja može oslaiti i pojačano opadati.

5. Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štitne žlijezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se tijelo “pregrijava“.

6. Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može prouzrokovati debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete imati pojačanapetit, a gubiti na težini.

7. Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomjernog rada štitne žlijezde, često se javlja osjećaj prevelike energetske “napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.

8. Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada štitne žlijezde. Ako ona proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže. Problemi sa štitnom žlijezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

Bonus video: