Pet najčešćih: Loše navike koje štete vašoj kosi

Vruća voda je najgori neprijatelj ne samo kože nego i kose

8350 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bez obzira na njegu i pomno odabrane proizvode vaša kosa i dalje izgleda beživotno, često puca i gubi na sjaju? Možda na svakodnevnom nivou pravite nesvjesno greške koje se mogu negativno odraziti na zdravlje i izgled vaše kose.

Koliko dajete, toliko i dobijete – kada je njega kose i kože u pitanju ova izjava je i te kako tačna. Rijetki su oni koji uz pomoć dobrih gena ne moraju da pretjerano pažnje pridaju njezi. Onaj većinski dio ulaže novac u razne proizvode i pomno prati na koji način njeguje kosu. Ali, nekad se dogodi da uprkos svemu kosa i dalje djeluje nezdravo i beživotno. Često se odgovor skriva na sasvim neočekivanom mjestu.

Konstantno dirate kosu

Nijeste zadovoljni razdjeljkom te po cijele dane rukom dirate pramenove kose? Smetaju vam šiške pa ih često sklanjate s čela? Bez nekog razloga redovno prolazite prstima kroz kosu? Sve su to loše i nepotrebne navike koje ne idu u prilog vašoj kosi. Negativne posljedice mogu biti masno vlasište, ispucali vrhovi i širenje neželjenih prljavština.

Nikad ne čistite svoju četku ili češalj za kosu

Kada ste posljednji put oprali četku ili češalj koji redovno koristite? Pomagala ovog tipa treba redovito i temeljno prati. Ne samo da se na njih hvataju otpale vlasi, na njima se nalaze ostaci proizvoda za stilizovanje kose, ali i odumrle ćelije kože. Perite ih redovito šamponom kojim perete i svoju kosu.

Koristite pogrešne proizvode za kosu

To što je pojedini proizvod popularan ili ga vam je preporučila prijateljica, ne znači da će jednako dobro odgovarati i vama. Prije svega trebaznati koji tip kose imate i s kojim se problemima nosite. Nakon toga isprobajte više proizvoda i kombinacija kako biste došli do onog idealnog.

Perete kosu vrućom vodom

Vruća voda je najgori neprijatelj ne samo kože nego i kose. Naime, zbog visokih temperatura vlasi gube svoja zaštitna ulja koja su im neophodna. Dolazi do gubitka elastičnosti i pucanja kose. Uvijek koristite toplu i mlaku vodu.

Prejako stežete kosu

Obožavate visoki konjski rep ili urednu punđu? Pripazite da previše ne stežete svoju kosu jer tako štetite korijenu vlasi. Takođr pripazite kakvu gumicu koristite, najbolje bi bilo koristiti mekane i glatke, piše Novi list.

Bonus video: