LAKO JE UOČITI

Problemi s jetrom: Može ih pokazati promjena na dlanovima

Dr Dejvid Biti kaže da se crvenilo na dlanovima javlja na tačno određenim mjestima i otkriva kako da ga prepoznate.

11305 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jetra je veoma važan organ koji pomaže organizmu da se oslobodi svih toksina koje unosimo na različite načine, a ljekari tvrde da postoji način da prepoznate simptome bolesti jetre prije nego što stanje postane ozbiljno.

Naime, suptilni znaci oboljenja jetre mogu da se jave na rukama, a ljekari upozoravaju da ukoliko primijetite da vam dlanovi postaju sve crveniji, trebalo bi odmah da odete kod ljekara na pregled.

"Crvenilo dlanova, poznato i kao palmarni eritem, može da bude prouzrokovano bolestima jetre", kaže dr Lin Poston, koja dodaje da se ovaj simptom javlja kod otprilike četvrtine ljudi koji imaju problema sa jetrom.

Dr Džena Liphart Rods objašnjava da se crvenilo na dlanovima koje je povezano sa bolestima jetre javlja zato što se mali krvni sudovi na rukama proširuju i povećavaju količinu krvi.

Ona ističe da je ovaj simptom na dlanovima povezan sa nekoliko oblika bolesti jetre, a neke od njih su Vilsonova bolest (stanje koje sprečava jetru da uklanja bakar), hemahromatoza (stanje koje uzrokuje gomilanje previše gvožđa u telu) i ciroza.

"Ciroza je kasna faza bolesti jetre u kojoj se zdravo jetreno tkivo zamenjuje ožiljnim tkivom, a jetra je trajno oštećena", objašnjava dr Mehmet Oz, dodajući da se ciroza najčešće javlja usljed hronične upotrebe alkohola.

Dr Dejvid Biti kaže da se crvenilo na dlanovima javlja na tačno određenim mjestima i otkriva kako da ga prepoznate.

"Crvenilo na dlanovima povezano sa bolestima jetre javlja se najčešće oko mesnatih delova dlana, ispod palca i malog prsta, ali može da zahvati i druge delove dlana". Takođe, crvenilo je uglavnom simetrično, javlja se osećaj blage topline, a kada pritisnete kožu na mjestima koja su crvena, ona pobijeli.

Pored crvenila na dlanovima, još neke promjene na rukama mogu da ukažu na bolesti jetre – asteriksis odnosno nekontrolisano drhtanje zglobova šake, modrice, prebojenost kože žućkastom nijansom, kao i deformacije na prstima odnosno savijanje prstiju, prenosi Prva.rs.