Ako imate više od 40: Ne koristite ove proizvode za kosu

Proizvodi koje koristite za njegu i stilizovanje kose zapravo mogu biti štetni

12265 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste u četrdesetima, vjerovatno vam nije iznenađenje da dolazi do određenih promjena na vašem tijelu, koži i kosi. Ali, kako vaši hormoni počinju da se mijenjaju, bitno je i da režim uljepšavanja prođu kroz određene promjene.

U četrdesetima kosa počinje da se stanjuje i postaje sve manje gusta. Svaka folikula dlake se smanjuje kako starimo, a krajnji rezultat je rjeđa i tanja kosa. Sa hormonskim promjenama koje se, takođe, dešavaju kako starimo, kosa postaje prirodno suvlja i lomljivija, s obzirom da tijelo usporava proizvodnju prirodnih masti i ulja.

Proizvodi koje koristite za njegu i stilizovanje kose zapravo mogu pogoršati problem. Uz nekoliko jednostavnih promjena, možete ponovo imati zdravu i bujnu kosu kakvu ste uvijek i imali.

Nemojte koristiti trajne farbe koje sadrže amonijak

Veliki broj frizera preporučuje korištenje trajnih farbi za kosu, jer one zapravo najbolje prekrivaju sijede vlasi kose. Ali, s obzirom da one sadrže amonijak, on vremenom oštećuje kutikulu dlake usljed čega kosa može postati suvlja i lomljivija.

Nježnije formule možda i neće u potpunosti prekriti sijede, ali će ih dovoljno izjednačiti tako da sijede vlasi mogu izgledati kao prirodni pramenovi. Najbolje je da koristite trajne farbe za kosu bez amonijaka.

Nemojte koristiti čvrsti lak za kosu Kako biste izgledali što bolje i mladalačkije, potrebno je da kosa bude mekana, nježna i da se može “kretati”.

Nemojte koristiti gel

Vaša kosa gubi gustinu i može biti mnogo rjeđa nego što je bila prije pa je teški, gusti preparati za stilizovanje mogu “pritisnuti” i ona će izgledati još rjeđe. Najbolje je da koristite lakše proizvode za stajling, kao što je pjena za kosu.

Nemojte koristiti šampon za dubinsko pranje kose

On iz vaše kose u potpunosti eliminiše njena prirodna ulja i ostatake proizvoda za stajling, ali je istovremeno lišava dobrih ulja i masti koje su zaslužne za prekrasni sjaj vaše kose, piše minimagazin.info.

Bonus video: