Ljekovi i nuspojave: Treba paziti na one koji ih, navodno, nemaju

"Ako se nešto reklamira kao proizvod bez ikakvih nuspojava, prema tome treba biti vrlo sumnjičav", tvrdi njemčka stručnjakinja

3133 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od rizika uzimanja bilo kojeg lijeka su moguća neželjena dejstva. Čini se da je to neizbježan dio jednačine jer nema djelotvornog lijeka koji je lišen nuspojava. Je li to istina?

I da i ne, kaže Corinna Schaefer, šefica odsjeka za smjernice i pružanje informacija pacijentima Njemačke agencije za kvalitet u medicini (AeZQ).

"Svaki djelotvorni lijek može imati nuspojave, ali to ne znači da će se one i ostvariti. Ipak, takva mogućnost uvijek postoji", rekla je Schaefer.

Ursula Sellerberg iz Saveza njemačkih farmaceuta misli isto: "Ako se nešto reklamira kao proizvod bez ikakvih nuspojava, prema tome treba biti vrlo sumnjičav".

Koje su najčešće nuspojave?

Uopšteno govoreći, umor, vrtoglavica, mučnina, glavobolja, želučani i crijevni problemi najčešća su neželjena dejstva, tvrdi Sellerberg.

Ozbiljna nuspojava je ona koja ugrožava život, prouzrokuje invalidnost ili zahtjeva bolničko liječenje ili medicinsku intervenciju.

Šta uraditi ako primijetite nuspojave?

Idealno bi bilo da vas ljekar, kad propisuje lijek upozori na moguće nuspojave. U najboljem slučaju, reći će vam koje nuspojave treba prijaviti odmah, a koje su 'u redu', kaže Schaefer, prenosi agencija HINA.

Nuspojave koje nijesu ispisane u pakovanju lijeka odmah bi trebalo prijaviti ljekaru. Pacijenti u takvim situacijama ne bi smjeli da sami smanjuju dozu lijeka, da prestanu da ga uzimaju na svoju ruku ili da počnu da uzimaju neki drugi, a da se prethodno ne savjetuju s ljekarom, dodaje Schaefer.

Zašto regulatorna tijela odobravaju ljekove ako imaju nuspojave?

Iza svake odluke o odobrenju nekog lijeka odmjeravaju se koristi i moguća šteta. Prije nego što dospiju na tržište ljekovi se testiraju u nekoliko faza.

Ozbiljnije nuspojave očekivane su i 'dopuštaju se' za lijekove kojima se liječe teže bolesti, a manje ozbiljne nuspojave očekuju se kod, na primjer, medikamenata kojima se ublažava glavobolja, pojasnila je Schaefer.

Je li nuspojave moguće izbjeći?

Ne uvijek. Ali ponekad ih je moguće ublažiti. U slučaju kad je neželjeni učinak lijeka umor, trebalo bi ga, ako je moguće, uzimati naveče prije spavanja.

Pri uzimanju nekih ljekova nuspojave se javljaju samo na početku liječenja i kasnije nestaju same od sebe.

Oprez se savjetuje prije uzimanja drugog lijeka kojim se ublažavaju posljedice prvog. O tome bi prije početka uzimanja određene terapije trebalo razgovarati s ljekarom jer možda postoji drugi medikament koji ćete bolje podnijeti i tako izbjeći potencijalno uzimanje lijeka za lijek.

Bonus video: