Mjesto gdje vas boli glava često otkriva zašto vas boli

Skok pritiska često prate glavobolje, zujanje u ušima i osjećaj pritiska u glavi, čak i pojava “magle”, i to može jako da izmori organizam

10361 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, na primjer, ako ste previše popili ili ste nenaspavani. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu.

U zavisnosti od toga gdje i kako se bol pojavljuje, moguće je pretpostaviti da li je riječ o prolaznom bolu ili o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog krvnog suda koji je pukao u mozgu što je opasno po život. Glavobolja usled arterijske hipertenzije je često obostrana i pulsirajuća glavobolja koja nastaje usled akutnog porasta arterijskog krvnog pritiska. Skok pritiska često prate glavobolje, zujanje u ušima i osjećaj pritiska u glavi, čak i pojava “magle”, i to može jako da izmori organizam. Ne mora svaka glavobolja da ukaže na skok pritiska, ali ukoliko ne pomaže ni lijek protiv bolova, treba provjeriti pritisak.

Takođe, kod ljekara treba obavezno otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, promjene u sistemu za varenje, promjene raspoloženja ili ako se pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost.

Glavobolje se razlikuju po mjestu bola i intenzitetu, a ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovni glave – riječ je najčešće o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je veoma naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina kao i preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – riječ je o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati, prenosi N1..

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak... - riječ je o Klaster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije nedjelje do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica zapuši nos ili iz njega curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u predjelu čela - u ovom slučaju čersto je riječ o glavobolji izazvanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedjenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh…

6. Bol na sljepoočnicama – često vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomjera. Dobro je posjetiti doktora.

Stručnjaci kažu da je dobro voditi dnevnik glavobolje, na primjer, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji i tako dalje. Na osnovu tih bilješki kasnije je doktoru lakše da da dijagnozu.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode.

U svakom slučaju, ako imate problema sa čestim glavoboljava, najbolji savjet je da posjetite doktora.

Bonus video: