Ako imate ove simptome: Obavezno prekontrolišite štitnu žliježdu

Previše aktivna štitna žlijezda će odavati simptome preskakanja srca, anksioznosti, tremora, osjetljivost na visoke temperature...

15391 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdrava štitna žlijezda proizvodnjom hormona pomaže tijelu pri korištenju energije, zagrijavanju i podržava pravilan rad mozga, srca i mišića…

Glavna funkcija štitne žlijezde i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Oni su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se dešavaju u svim organima i tkivima, objašnjavaju stručnjaci.

Različiti simptomi se javljaju kad ona ne funkcioniše pravilno, što je indikacija da morate posjetiti ljekara.

Hipotireoza – simptomi

Prema riječima dr Elizabeth Pearce, doktorice iz Američke asocijacije za štitnu žlijezdu, klasični simptom hipotireoze, odnosno slabijeg rada štitne žlijezde mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, “maglicu u glavi”, suvoću kože ili debljanje… Amerika bilježi oko pet odsto pojave ovog stanja kod cijelokupne populacije, a češće se javlja kod muškaraca i pojačava s godinama.

Hipertireoza – simptomi

Previše aktivna štitna žlijezda će odavati simptome preskakanja srca, anksioznosti, tremora, osjetljivost na visoke temperature, neredovan menstrualni ciklus, poteškoće sa spavanjem i gubitak kilograma. Ovo stanje nije toliko često, pa se u Americi bilježi jedan odsto pacijenata. Ako ste primijetili samo jedan od ovih simptoma, ne mora značiti da imate problema sa štitnom žlijezdom.

“Važno je znati da su svi pomenuti simptomi nijesu baš specifični za štitnjaču, ali ako ste primijetili baš sve, onda je vrijeme da posjetite ljekara”, zaključuje dr Pearce.

Bonus video: