Česte zablude: Dijetalne namirnice koje to zapravo nijesu

Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazuju da zeleni čaj minimalno utiče na gubitak kilograma

3265 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako pokušavate da izgubite kilograme, vjerovatno ćete se, sa velikom količinom nejasnih informacija, osjećati prilično zbunjeno, piše Eat This Not That.. To što na namirnicama piše da su dijetalne ne znači baš uvijek da to i jesu. Takve namirnice ne garantuju da ćete, ukoliko ih konzumirate, ostvariti svoj cilj. Nije rijedak slučaj da upravo takve namirnice sadrže dodatne sastojke koji vam mogu otežati u nastojanju da izgubite kilograme.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt je veoma popularna namirnica među onima koji žele da smanje unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji jer dijetalni jogurt sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više procesuirani i imaju više vještačkih sastojaka.

Masnoće, kojih u dijetalnoj varijanti ima malo, koristan su nutrijent kada se umjereno konzumira i pomažu nam da se duže osjećamo sito. Ako volite jogurt, bolje je da koristite običan nego dijetalan.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često naziva i magičnim napitkom za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali je izvjesno da od zelenog čaja nećete biti vitkiji.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće odavno je jedna od najpopularnijih namirnica za mršavljenje. Pristalice tvrde da ono može smanjiti glad i pomoći u gubitku kilograma. Međutim, malo je dokaza koji potkrepljuju ove tvrdnje.

Pirinčane galete

Pirinčane galete, koje često zovu i „stiropor“ imaju veoma malo kalorija, ali i veoma malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati mnogo ove grickalice da biste se osjećali sito, a samim tim prestaje da ima smisla njihovo korištenje za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste zavisni od gaziranih pića mogla bi vam se učiniti kao dobra ideja da umjesto regularnih pijete dijetalne verzije. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića sa vještačkim zaslađivačima mogu da povećaju žudnju za šećerom i dovedu do povećanja broja kilograma.

Niskokaloričan sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i nijesu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vjerovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, vjerovatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokalorični sladoled lakše ćete se opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da ćete unijeti više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržala.

Proteinske pločice

Proteinske pločice takođe se čine zdravim i praktičnim, nažalost kod većine ima mnogo kalorija, masnoća i dodatih šećera što može da dovede do povećanja broja kilograma. Ako već kupujete proteinske pločice neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

Bonus video: