Stare li brže muškarci ili žene? Evo šta kažu stručnjaci

Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zbog toga žene prve dobijaju bore

4096 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Depositphotos
Ilustracija, Foto: Depositphotos

Nije tajna da žene žive duže od muškaraca. Iako se to čini kao dobra vijest za dame, ipak postoji jedna stvar koju nijesu očekivale. Po svemu sudeći, žene stare brže od muškaraca, a to ne čudi jer žene za to imaju i puno razloga - od trudnoće do menopauze.

Žene doživljavaju više stresa s godinama nego muškarci

Žene su sklonije mentalnim slomovima od muškaraca, posebno ako su oni povezani s poslom, kaže Dr. Judith Mohring za Bright Side. Osim toga, hormonska razlika je ono što objašnjava pomenutu situaciju pošto su fluktuacije hormona povezane s depresijom. Štsviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce, a stalni stres neizbježno dovodi do ranog starenja.

Žene koje su rodile stare brže

Studija rađena na Univerzitetu George Mason dokazala je da žene zbog trudnoće izgledaju u prosjeku 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere - krajeve eukariotskog homozoma, od onih koje nikada nijesu rađale. A što su oni kraći, to žena izgleda starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije rijetkost, što takođe ubrzava proces starenja.

Muška koža je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 20 odsto deblja od ženske. Postotak se može razlikovati od osobe do osobe, ali uopšteni podatak ostaje isti. Međutim, iako ima manje bora na muškim licima, one koje su tamo dublje su od ženskih.

Različit nivo testosterona

Estrogen je odgovoran za mladoliko žensko lice dok je testosteron onaj koji usporava starenje kod muškaraca. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zbog toga žene prve dobijaju bore, prenosi Miss7.

Menopauza

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene prođu kroz nju, njihova tijela prestaju da proizvode onoliko kolagena kao nekada. To prouzrokuje gubitak elastičnosti kože.

Bonus video: