Stalno vam se pojavljuju modrice? Ovo su mogući razlozi

Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad one mogu otkrivati ozbiljnija zdravstvena stanja, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita

9438 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Modrica je odraz manje povrede krvnih sudova ispod površine kože, a ako se dogodi oštećenje mogu se iz njih izliti manje količine krvi što za rezultat daje dobro poznate ljubičasto – zeleno - crne modrice. Zašto su neki ljudi podložni nastanku modrica po rukama, nogama i ostatku tijela?

Žena ste

"Nije fer, ali je istina: Žene puno lakše "zarade" modrice od muškaraca. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što djeluje kao bolja zaštita krvnih sudova od povreda", navodi dr Cory Fisher porodični ljekar u klinici Cleveland.

Starite

Starenjem se koža stanjuje, a krvni sudovi porstaju porozniji, što može prouzrokovati modrice koje nijesmo očekivali. Kako se koža stanjuje tako se gube kolagen i masnoće koje su štitile krvne sudove. Oni gube i elastičnost pa se lakše oštećuju, prenosi ordinacija.hr.

Koristite ljekove za razrjeđivanje krvi

"Ovi ljekovi se koriste za liječenje aritmije i krvnih ugrušaka, i to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive masnice", pojašnjava dr Fisher i napominje da uzrok mogu biti i drugi ljekovi koji imaju isti efekt, poput aspirina ili ibuprofena.

Uzimate antidepresive

Neke od studija su dokazale da ljekovi koji se koriste u svrhu liječenja depresije i sličnih poremećaja mogu uticati na proces zgrušavanja krvi, ističe dr Fisher

Manjak vitamina

Manjak vitamina C i K mogu prouzrokovati neočekivanu pojavu modrica, ali ako živite na području gdje se jedu kvalitetne, organski gajene namirnice, nijeste u ovoj grupi ljudi.

Provjerite sa ljekarom

Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad može otkrivati ozbiljnije zdravstveno stanje, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita. Ako primijetite modrice koje su se pojavile ni od kuda i treba im puno vremena da nestanu, konsultujte se sa ljekarom.

Bonus video: