Koliko prije vježbanja treba jesti: Šta je dobro za jelo, a šta ne

Prije trčanja vašem želucu će možda biti potrebna jednostavnija hrana i više vremena za probavu u poređenju sa onim što može da podnese prije laganijih aktivnosti, poput šetnje ili joge

7928 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako prebrzo nakon obroka počnete da vježbate, rizikujete osjećaj nadutosti, grčeve i mučninu. Ali ako čekate predugo, nećete imati energije potrebne za postizanje ciljeva vježbanja.

Koje je onda vrijeme idealno?

Odgovor na to pitanje dala je Laura Harel Rafals, profesorka medicine na klinici Mejo. Prema njenom mišljenju, opšte pravilo je da biste trebali da sačekate sa vježbanjem tri do četiri sata nakon obroka i jedan do dva sata nakon što pojedete međuobrok.

Zavisi od vrste vježbi koje radite

Lagano vježbanje nakon jela, poput hodanja, je u redu, ali za intenzivnije vježbanje vašem tijelu treba vremena za varenje.

Dajući tijelu vrijeme potrebno da svari hranu prije vježbanja, omogućićete mu da stvarno koristi gorivo iz tog obroka za odrađivanje vašeg treninga, objašnjava Rafals.

Takođe ćete dati želucu vrijeme da isprazni svoj sadržaj i tako ćete smanjiti šanse za pojavu mučnine, refluksa, gorušice i drugih neprijatnih problema sa varenjem tokom treninga.

Svi mi hranu različito podnosimo i varimo, tako da nema jedinstvenih smjernica koliko dugo bi trebalo da čekate nakon obroka kako biste započeli sa vježbanjem. Faktori poput dužne i intenziteta vašeg treninga, kao i vrsta i količina hrane koju jedete, takođe imaju važnu ulogu.

Budite posebno oprezni oko vremena i vrste hrane prije treninga visokog intenziteta.

Na primjer, prije trčanja vašem želucu će možda biti potrebna jednostavnija hrana i više vremena za probavu u poređenju sa onim što može da podnese prije laganijih aktivnosti, poput šetnje ili joge, piše Glamour.

Šta je dobro jesti prije treninga, a šta će vam smetati

Ishrana prije treninga jednako je važna kao i sam trening. Dok će vas neka hrana napuniti energijom, pa ćete biti brži i trenirati upornije, postoji i ona koja je teška za želudac, pa će učiniti da se osjećate loše.

Dijetetičarke Kloi Meklod i Džesika Spendlov su za časopis „Bed Threads“objasnile da postoje dva ključna faktora koja utiču na to da li treba hranu ili određeni obrok izbjegavati prije vježbanja. To su sadržaj vlakana i masti.

„Hrana sa visokim udjelom masti, bez obzira da li su zdrave ili zasićene, bogata je energijom pa joj je potrebno više vremena za probavu. To znači da će se duže zadržati u želucu, što dovodi do osjećaja mučnine tokom treninga. Možda mislite da su vlakna zdrava, ali ako se konzumiraju neposredno prije treninga, povećava se rizik od gastrointestinalnih problema“, kaže Kloi.

One savjetuju da prije treninga izbjegavate povrće poput brokolija i karfiola, mahunarke, uključujući pasulj, sočiva i leblebije, zatim picu, čips, prženu hranu, alkohol i bilo šta previše začinjeno ili kisjelo.

Sa druge strane, ugljieni hidrati su ključni izvor energije i dobro ih je konzumirati prije većine treninga. Dijetetičarke smatraju da veći obrok treba planirati dva do četiri sata prije treninga, dok je manje zalogaje moguće pojesti i sat do dva prije nego što počnete da vježbate.

Dobre opcije su zobene kaše, jaja na tostu, suši, supe od povrća, sendviči sa piletinom, žitarice sa jogurtom i voćem, voćne salate ili domaći smuti.

Jelo prije treninga pomaže vam da umirite želudac i njegove sokove i suzbijete glad. Većina stručnjaka slaže se da bi uvijek trebalo nešto da pregrizete oko 30 minuta prije vežbanja, jer će to pomoći da suzbijete osećaj mučnine tokom treninga.

Bonus video: