Saznajte i koristite: Zašto su orasi tako dobri za zdravlje mozga?

Onima koji pate od migrene ishrana bogata orasima može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja, kažu neurolozi

8045 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao da izabere jednu bračni par neurologa dr. Dean i Ayeshi Sherzai, izabrali bi plodove bogate nezasićenim masnim kisjelinama, mineralima i vitaminima - orahe.

"Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i sigurno znamo da su nevjerovatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite dijelove našeg mozga snabdijevaju kiseonikom i hranom - objasnili su.

Jedna nedavno rađena studija je pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu umanjiti stres, a druga kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kisjelinama može pomoći i u podsticanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Takođe, onima koji pate od migrene ishrana bogata omega-3 masnim kisjelinama može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

"Neke studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji puno rjeđe obolijeva od bilo kojeg oblika demencije", objasnio je Dean Ayeshi za Mind Body Green. On dodaje da orasi sadrže i mnoge hranjive materije i minerale koji su potrebni mozgu poput vlakana, selena, magnezijuma i kalijuma.

"Lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, poslastice ili samo lagani međuobrok", kaže Ayeshi. Kao najbolji međuobrok za zdrav mozak bračni par preporučuje - šaku oraha.