Opuštanje ili opasnost: Koliko alkohola je razlog za brigu

Neki piju kako bi se opustili ili ohrabrili, drugi osjećaju pritisak da moraju da piju u određenom okruženju, ali lako je skliznuti preko granice i piti količinu alkohola s kojom teturate prema alkoholizmu

7082 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi ponekad 'zgriješimo' s pokojom čašicom alkohola poslije posla ili u večernjim satima, ne razmišljajući previše o posljedicama takvog ponašanja, ali jeste li se zapitali kada 'opuštanje' uz čašicu postaje opasno? Psihološkinja Tara Hurster, specijalizirana za rad s ljudima koji imaju problema s alkoholom, otkriva znakove koji sugerišu da je vaša veza s alkoholnim pićima postala nezdrava. To ne znači da morate ispijati čašicu za čašicom i vraćati se kući teturajući, razlozi za zabrinutost javljaju se mnogo ranije.

1. Nijeste svjesni koliko pijete

Najvažniji upozoravajući znak jeste 'nesvjesno pijenje', to znači da ne uživate u svakom svom piću, nego samo pijete jednu za drugom bez razmišljanja, kaže Tara Hurster. Iskreno odgovorite na pitanje događa li se to i vama. Ako je odgovor pozitivan, vrijeme je za nekoliko koraka unatrag, piše živim.hr.

2. Uvijek imate spreman izgovor

Ako ste u fazi poricanja, odnosno uvijek imate, i za sebe i za okolinu, spreman izgovor u vezi pića, to bi trebalo da vas zabrine. Ako sami sebi kažemo nešto poput: 'Danas je petak!' ili 'Pa, rođendan mi je' ili 'Sjutra ionako imam slobodan dan', znači da u podlozi može postojati dublji razlog za brigu, navodi Hurster.

3. Vaše piće utiče na druge ljude

Dodatno zabrinjava ako je vaše ispijanje alkohola počelo da utiče na osobe iz vaše okoline. Ako vas vaši prijatelji ili članovi porodice upozoravaju na to da previše pijete ili je piće počelo da kvari vašu vezu, najvjerovatnije je došlo vrijeme da oštro srežete broj čašica.

4. Ne možete da se držite postavljenih granica

Rekli ste sami sebi da ćete popiti dva pića, a završili ste na dvostruko više? Kako kaže Hurster, više od deset pića sedmično smatra se zabrinjavajućim, a ako popijete više od četiri pića u danu znači da teturate prema alkoholizmu.

5. Koristite alkohol kako biste lakše podnijeli probleme

Mnogi uživaju u opuštanju pijuckajući čašu vina, ali tanka je linija između relaksiranja i korištenja pića kao pomoći u nošenju s emocijama, upozorava Tara Hurster.

"Alkohol je opojno sredstvo, što znači da nakon konzumacije dolazi do oslobađanja pritiska u mišićima, pa se tijelo osjeća opušteno, što daje percepciju relaksiranosti. Ali, stvarnost je drugačija – konzumiranje alkohola značajno podiže tjeskobu, jer tijelo naporno radi kako bi uklonilo toksine iz krvi", kaže. Dugoročno bi vaše omiljeno piće moglo ozbiljno da ugrozi vaše mentalno zdravlje.

Kako smanjiti ispijanje alkohola

* Otkrijte okidače: Neki piju kako bi se opustili ili ohrabrili, drugi osjećaju pritisak da moraju da piju kad su u određenom okruženju. Ako nastojite da smanjite piće, ključno je da prepoznate šta vas motiviše na ispijanje alkohola, kako biste mogli da pronađete zdravije alternative.

* Promijenite aktivnosti: Umjesto da se s prijateljima nađete u noćnom klubu, zašto ne isplanirate izlazak koji ne uključuje alkohol? Možete otići u bioskop, u šetnju ili na kafu, sladoled, sok...

* Bilježite: Lako je izgubiti pojam o tome koliko pijete. Koja čašica tokom posla, pa još pokoja uveče i više ne brojite. Ako zapišete koliko pijete lakše ćete osvijestiti imate li problemi koliki je.

* Isplanirajte sedmicu: Na početku nedjelje napravite plan za sedam dana, pokušajte da predvidite kad ćete izaći i postavite sebi granice, odnosno odredite koliko ćete pića pritom popiti. Stavite plan na vidljivo mjesto, kako biste mogli da ostanete fokusirani na njega.

* Ako ne možete sami, potražite stručnu pomoć: Ako osjećate da ne možete sami da izađete na kraj s alkoholom, potražite stručnu pomoć. Prva stanica neka bude vaš izabrani ljekar koji će vas upoznati s mogućnostima liječenja i pružiti vam korisne savjete.