Sve više dokaza o vezi alkohola i kancera: Koliko pića je pogubno?

Stručnjaci smatraju da se moraju osmisliti strategije zaštite javnog zdravlja, poput smanjivanja dostupnosti alkohola, označavanja alkoholnih proizvoda upozorenjem i zabrane reklamiranja alkoholnih pića

8644 pregleda 23 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od četiri odsto svih novih slučajeva kancera 2020. godine može se pripisati konzumaciji alkohola, utvrđeno je u novoj studiji objavljenoj u časopisu „Lanset“. Stručnjaci su analizirali podatke o konzumaciji alkohola od 2010. i incidenci obolijevanja od kancera 2020. godine.

Desetogodišnji period razlike je uzet jer se brojni tipovi raka, poput raka usne duplje, grkljana i dojke (kod žena), sporo razvijaju, a već je utvrđeno da imaju posljedični odnos sa konzumacijom alkohola.

Od prošlogodišnjih 741.300 novih slučajeva kancera koji se mogu povezati sa konzumacijom alkohola, muškarci čine 568.700, a žene 172.600.

Većina kancera bili su rak jednjaka, jetre i dojke. Skoro 47 odsto slučajeva povezano je sa teškim alkoholizmom, koji su autori definisali kao unos 60 ili više grama etanol alkohola dnevno, odnosno šest i više pića.

Konzumiranje 20 do 60 grama dnevno – dva do šest pića – što autori studije smatraju „riskantnim“, činilo je 39,4 odsto slučajeva. Ujmereno pijenje, do 20 grama etanol alkohola, doprinijelo je razvoju kancera kod 14 odsto ljudi.

„Hitno moramo da podignemo svijest o vezi između alkohola i rizika od obolijevanja od raka“, istakla je Harijet Ramgej, doktorand u Međunarodnoj agenciji za istraživanje kancera pri SZO.

Prema njenim riječima, moraju se osmisliti strategije zaštite javnog zdravlja, poput smanjivanja dostupnosti alkohola, označavanja alkoholnih proizvoda upozorenjem i zabrane reklamiranja alkoholnih pića.

Bonus video: