Kako preživjeti vrućine?

Kako podnosiš, ovo je neizdrživo? - To je pitanje koje se najčešće čuje ovih dana. Bilo da ste pripadnik mlađe ili starije generacije, problem prevelike vrućine ne zaobilazi nikoga!

6197 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Interesantno je to da se na prevelike temperature, pored starijih osoba, žale i mladi. Prvobitno se često čulo kako se s godinama toplota sve teže podnosi, međutim, otkrivamo da to nije baš u potpunosti tačno. Kod mlađih i starijih osoba dolazi do hormonalnog disbalansa, te toplotu izuzetno teško podnose pripadnici obje populacije.

Toplotnim šokovima podležna su djeca do dve godine, te je neophodno rashlađivati ih što više, ne bi li im bilo prijatnije. Rizične grupe su i hronični bolesnici, kao i meteoropate, jer posebno reaguju tako što se hormon stresa kod njih luči više, a hormon za bol manje, tako da im je prag bola prilično snižen. Organizam se bori s viškom toplote na dva načina: znojenjem i širenjem krvnih sudova. Često se dešava da dolazi do drastičnog pada krvnog pritiska koji se realizuje kroz nesvjesticu, vrtoglavicu i kolaps!

Zaboravite energetska pića

Ono što je izuzetno bitno, prema riječima ljekara, je to da kada se osoba onesvijesti nikako je ne treba šamarati, niti polivati hladnom vodom, već je postaviti da leži, a uz to da joj se podignu ruke i noge ne bi li joj krv došla do mozga. Mozak je najviše osjetljiv na nedostatak kiseonika i usljed niskog krvnog pritiska mnogo trpi.

Neophodne su velike količine vode, ali ne u vidu zamjene kafom ili energetskim pićima, jer to izaziva još veću dehidrataciju i dijareju. Još jedna rizična kategorija su vozači koji ne unose dovoljno tečnosti u svoj organizam, pa je apel da ne čekaju da popiju vodu tek kad osjete žeđ, jer tada su već uveliko dehidrirali! Kada je smanjen unos tečnosti u organizam, krv je gušća i tada dolazi do infarkta, pa i tragičnih posljedica.

Pamuk i lagana hrana

Veoma je važno da se obrati pažnja na oblačenje, koje mora da bude lagano, što podrazumeva pamučne materijale, jer tijelo isparava i potrebno mu je da diše. Ishrana je takođe presudna, te akcenat treba staviti na lagane obroke koji su bogati voćem i svježim povrćem.

Hronični bolesnici, posebno oni koji imaju terapiju zbog povišenog krvnog pritiska, treba da se posavjetuju sa svojim ljekarom oko terapijske doze, da ne bi došlo do pada. Nema sumnje u to da su ljeta sve gora, ali osim pridržavanja savjeta, ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo da još jedno ljeto prođe.

Ne smijete zaboraviti!

- Prilikom izlaganja sunčevim zracima obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom, koja je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimum 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja.

- Preporuka je i sunčati se postepeno, uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zracima u periodu od deset do 16 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, kao i oboljeli od šećerne bolesti.

- Treba oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima i nošenje sunčanih naočara s UV zaštitnim slojem.

- Preporuka ljekara je da se tečnost unosi polako, u malim količinama, i da se izbjegavaju alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja samo pojačavaju dehidrataciju.

- Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrabežom kože i velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka.

- Vrućine naročito teško padaju starijim i osobama sa zdravstvenim problemima, pa je tim osjetljivijim grupama najvažnije da se pridržavaju savjeta ljekara i konsultuju se s njima kakav uticaj ljekovi koje koriste mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

- U toplim danima bi trebalo maksimalno pojednostaviti pripremu jela - upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i, po mogućnosti, svakodnevno pripremati svježe obroke.

- Kad su obroci u pitanju, treba jesti češće, ali manje količine i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

- Rashladite prostor u kojem živite, bilo bi idealno da sobna temperatura bude ispod 30 stepeni Celzijusa danju i ispod 22 stepena noću.

- Danju treba zatvoriti prozore i roletne, naročito one koje su okrenute prema suncu, a navući zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Vrućine i sport

Trkače rekreativce je moguće vidjeti na skoro svim gradskim saobraćajnicama, a ljetni period sa sobom nosi rizik i po narušavanje zdravlja. Veliki broj ljudi se rekreira na takav način, te je trčanje potrebno prilagoditi djelovima dana. Ne preporučuje se trčati u najtoplijem dijelu, već u večernjim ili ranim jutarnjim satima. Svi koji se bave ovom vrstom aktivnosti to rade na vlastitu odgovornost, a bitno je reći da čak i mlađim osobama prijeti opasnost od toplotnog udara.

Dodatnom fizičkom aktivnošću organizam se pregrijava, bez mogućnosti da se rashladi, tako da im prijeti toplotni udar s gubitkom svijesti, što je ozbiljna komplikacija. Čak i ako kuburite s težinom, trebalo bi da znate da trčanje donosi veliko opterećenje za kardiovaskularni sistem, te bi prvo trebalo korigovati težinu, raditi na kondiciji, pa tek onda krenuti za ovom vrstom sporta koja je iscrpljujuća.

Bonus video: