Chia sjemenke i gubitak tjelesne mase

Chia sjemenke ne sadrže mnogo vitamina, ali su odličan izvor kalcijuma. Iako su rezultati studija o kalcijumu i gubitku tjelesne mase pomiješani, jasno je da kalcijum podržava jake kosti i zube i podržava zdravu metaboličku funkciju

13210 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Chia sjemenke su pseudozrna koja mogu biti sastavni dio vašeg plana za gubljenje kilograma. Treba imati na umu da ona nijesu brzo rješenje za gubitak kilograma. Takođe, ako ih jedete u prevelikim količinima, to može imati suprotan efekat. Iako neki ljudi tvrde da su smršali nakon što su dodali chia sjemenke svojoj ishrani, vjerovatno su one bile samo jedna komponenta sveukupne zdrave ishrane i plana vježbanja.

Da li vam chia sjemenke pomažu u mršavljenju?

Dvije kašike chia sjemenki sadrže skoro 10 grama vlakana. To je oko 40 % preporučenog dnevnog unosa. Ishrana bogata vlaknima je povezana sa gubitkom tjelesne mase. Postoji nekoliko studija na ljudima o chia sjemenkama i gubitku težine. Studija iz 2009. godine ispitivala je efekte chia sjemenki na gubitak težine i faktore rizika od bolesti. Za potrebe studije, 90 odraslih sa prekomjernom tjelesnom masom ili gojaznošću konzumiralo je placebo ili 25 grama chia sjemenki pomiješanih sa vodom prije prvog i posljednjeg obroka u toku dana.

Nažalost, rezultati nijesu pokazali uticaj na tjelesnu masu, tjelesnu građu ili faktore rizika za bolesti. Chia sjemenke su takođe relativno bogate kalorijama i mastima. Dvije kašike sadrže 138 kalorija i 9 grama masti, od čega 1 gram zasićenih masti. Kada se koriste umjereno, chia sjemenke mogu vam pomoći da se osjećate zadovoljnije i manja je vjerovatnoća da ćete jesti previše. Ipak, budite oprezni, jer ako jedete previše, možda ćete prekoračiti svoju dnevnu granicu kalorija.

Chia sjemenke i zdravlje srca

Iako su sićušne, chia sjemenke sadrže mnogo omega-3 masnih kiselina. Međutim, većina omega-3 masnih kiselina u chia sjemenkama je alfa-linolenska kiselina (ALA).

Pregled studija iz 2012. godine je pokazao da hrana i suplementi bogati ALA mogu smanjiti rizik od metaboličkog sindroma i koronarne bolesti srca. Ali barem jedno istraživanje je otkrilo da su visoki nivoi ALA povezani sa povećanim rizikom od iznenadnog srčanog zastoja. Od 16 pregledanih studija, polovina je podržala zdravstvene prednosti ALA, dok ostale nijesu. Potrebno je više istraživanja.

Ostale zdravstvene prednosti chia sjemenki

Sadrže skoro dva puta više antioksidanata nego što se ranije mislilo. Antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima u tijelu. Takođe su bez glutena, što ih čini dobrim izvorom proteina za osobe sa celijakijom ili osjetljivošću na cijela zrna. Chia sjemenke ne sadrže mnogo vitamina, ali su odličan izvor kalcijuma. Iako su rezultati studija o kalcijumu i gubitku tjelesne mase pomiješani, jasno je da kalcijum podržava jake kosti i zube i podržava zdravu metaboličku funkciju.

Chia sjemenke su dobar izvor minerala, kao što su: Kalcijum, Fosfor, Mangan, Cink, Bakar.

Kako koristiti chia sjemenke?

Postoji nekoliko načina za njihovu primjenu, a izdvajamo sljedeća tri:

Kašičicu chia sjemenki dodajte u svoje pahuljice, jogurt ili njome pospite salatu. Jedna kašičica sadrži samo 65 kcal, a omogućava unos 54% potrebnog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina. Ako želite obogatiti svoj hljeb, palačinke ili vafle kašičicom zdravlja, u blender stavite chia sjemenke te ih nakon toga dodajte u brašno koje koristite. Chia sjemenke možete jesti i same. Možete ih potopiti u vodu tokom 15 minuta i one će narasti do veličine koja je 10 puta veća od uobičajene. Takođe ih možete pripremiti potopljene u kokosovo mlijeko te izblendati s bademima i ananasom. Prethodno namočene sjemenke nabubre i stvaraju sluz te gotovo trenutno pružaju osjećaj sitosti (jer su nabubrile i lagano se vare), pospješuju rad crijeva, ubrzavaju probavu, ubrzavaju izlučivanje toksina i sprečavaju zatvor.

Chia sjemenke
foto: Shutterstock

Chia sjemenke kao pomoć u povećanju energije

Danas su omiljena hrana sportista, iako konzumacija chia sjemenki datira mnogo godina unazad. Korištene su kao izvor energije u narodima kao što su Maje i Asteci.

Chia sjemenke i njega lica

Chia sjemenke ne morate samo jesti, već ih možete koristiti i u kozmetici. Pomiješajte ¼ šolje kokosovog ulja, 1 kašičicu limunovog soka i 1 kašiku chia sjemenki u posudici. Pri korišćenju na mokro lice stavite smjesu te kružnim pokretima masirajte lice. Potom pričekajte 2 minuta dok se smjesa ne stisne. Mokrim peškirom uklonite piling te lice umijte hladnom vodom.

Chia jaje

Zbog mogućnosti upijanja tekućine, chia je idealna zamjena za osobe netolerantne na jaja, vegane te one koji žele poboljšati svoje zdravlje.

Jednu kašiku chia sjemenki stavite u blender na nekoliko sekundi. Potom u praškastu smjesu dodajte 3 kašike vode i pomiješajte. Ostavite da stoji 5 minuta ili stavite u blender na nekoliko sekundi.

Chia jaje imaće teksturu nalik pravom jajetu, što omogućava da ga koristite u pečenju mafina, kolača, peciva i sl. Ako želite više jaja, samo povećajte količinu chie i vode (omjer 1:3).

Napomena: Chia sjemenke mogu imati interakcije sa ljekovima protiv hipertenzije ili razrjeđivačima krvi, kao što je varfarin. Ako uzimate bilo koji od ovih ljekova, nemojte jesti chia sjemenke. Mogu se kombinovati sa bilo kojom tečnošću, poput vode ili soka. Prije konzumiranje provjerite da li su se chia sjemenke potpuno proširile. Ne jedite chia sjemenke suve, posebno ako imate poteškoća sa gutanjem.

Bonus video: