Da li konzumiranje kafe utiče na zdravlje kože?

Nanošenje kafe direktno na kožu može smanjiti pojavu sunčanih pjega, crvenila i finih bora

5404 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Navika ispijanja kafe za mnoge je užitak koji se ne može uporediti ni sa čim sličnim. Ali, kafa ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji zavise od količine kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi.

I za i protiv

Kao što se morfijum veže na endrofinske receptore, kofein iz kafe se veže za adenozinske receptore u mozgu, sprečavajući biohemijsku fazu od koje se osjećate umorno. Kofein povećava nivo adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz organizam. U isto vrijeme, kofein sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem što mu omogućava da duže vrijeme ostane u mozgu zbog čega se duži period osjećate pozitivno. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina. Postoje brojne studije koje ispituju uticaj kafe na zdravlje kože. U nastavku vam donosimo najzanimljivije informacije o efektu kofeina na kožu. Govorićemo i o sistemskim efektima kofeina (efektima konzumacije kafe) ali i o lokalnim efektima, tj. onim efektima koji nastaju nakon lokalnog nanošenja kofeina na kožu

Smanjivanje celulita

Kafa može pomoći u smanjenju pojave celulita na koži. Smatra se da je sadržaj kofeina u kafi ključan za smanjenje celulita širenjem krvnih sudova ispod kože i poboljšanjem ukupnog protoka krvi. Zauzvrat, ovo može pomoći u smanjenju pojave celulita. Smatra se da je ovaj metod njege najbolje primijeniti putem pilinga, jer piling takođe može zagladiti vašu kožu i pružiti ujednačen izgled.

Umirujući efakat

Iako je kafa poznata po stimulativnim efektima u tijelu, ona može pružiti suprotne efekte kada se primjenjuje lokalno. Ovi efekti su rezultat prisustva antioksidanasa u kafi.

Anti-age efekat

Nanošenje kafe direktno na kožu može smanjiti pojavu sunčanih pjega, crvenila i finih bora. Jedna studija je otkrila direktnu vezu između pijenja kafe i smanjenja efekata fotostarenja.

kafa
foto: Shutterstock

Sadrži vitamin B3

Kafa je bogat izvor vitamina B3 (niacin), zahvaljujući raspadanju ključnog jedinjenja zvanog trigonelin. Međutim, trigonelin se razgrađuje u niacin nakon što su zrna kafe termički obrađena.

Niacin može biti koristan u prevenciji nemelanomskih karcinoma kože i može spriječiti druge izrasline na koži.

Smanjenje upale

Antiinflamatorni efekti se mogu pripisati hlorogenoj kiselini (CGA), kao i melanoidinima u kafi. CGA je takođe povezana sa smanjenjem hiperpigmentacije koja može imati veze sa upalom.

Liječenje akni

CGA u kafi ima i antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, što može pomoći u suzbijanju problema od štetnih bakterija.

Tretman protiv podočnjaka

Kafa takođe može pomoći u liječenju tvrdoglavih podočnjaka. Razlog je kofein koji pomaže u širenju krvnih sudova koji doprinose podočnjacima.

Kako koristiti kafu za tamne podočnjake:

Pomiješajte polovinu kašičice taloga kafe i maslinovog ulja. Dodajte par kapi vode kako bi napravili pastu. Nježno tapkajte ispod očiju bez trljanja. Ostavite smješu da djeluje 5-10 minuta. Isperite vodom ili nježno obrišite masku mekom tkaninom. Ponavljajte onoliko često koliko je potrebno.

Kako napraviti masku za lice od kafe?

Postoji više načina za pravljenje maske od kafe kod kuće. Najbolji način je miješanje taloga kafe sa nekomedogenim sastojkom (što znači da vam neće začepiti pore).

Evo jednog recepta koji možete probati:

Pomiješajte jednake djelove maslinovog ulja i taloga kafe.

Nanesite na lice kružnim pokretima.

Ostavite masku da djeluje između 15 i 60 minuta.

Isperite toplom vodom. Ponovite do tri puta nedjeljno.

Bonus video: