Kad počinje menopauza? Evo kako da prepoznate prve znakove

Potrebno je da prođe cijela godina dana bez menstruacije, da bi se moglo reći da je žena u menopauzi

10683 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Žensko tijelo počinje da se mijenja u kasnim tridesetim godinama života, ali - kada tačno žene ulaze u menopauzu? Odgovor na to pitanje mogao bi da vas iznenadi.

Perimenopauza i menopauza

Da preciziramo termine: radi se o menopauzi kada žena nije imala menstruaciju u posljednjih dvanaest mjesecii smatra se da je završila sa menstrualnim godinama života. Prosječna starost, kada žena ulazi u menopauzu, je između pedesete i pedeset i prve godine života.

Međutim, nekoliko godina prije toga možete doživjeti simpome koji se najčešće povezuju sa menopauzom – valunzi, noćno znojenje i vaginalna suvoća – što je faza koja se naziva perimenopauzom. Tokom ove faze, žene i dalje imaju menstrualni ciklus, iako on može biti neredovan. Menstruacija može biti obilnija ili slabija, češća ili rjeđa, piše minimagazin.info.

Perimenopauza, u prosjeku, traje oko četiri godine, ali može trajati i samo nekoliko mjeseci. Poslije četrdeset i pete godine života, kod žene je sasvim uobičajeno da ima neredovnu menstruaciju, valunge i vaginalnu suvoću.

Rani znaci menopauze uključuju: neredovnu menstruaciju, valunge, vaginalnu suvoću, noćno znojenje, probleme sa spavanjem, promjene raspoloženja, dobijanje tjelesne težine, stanjivanje i prorjeđivanje kose, suvu kožu, gubitak punoće dojki.

Ovi simptomi mogu trajati i nekoliko godina nakon posljednje menstruacije. Neki od njih nestaju vremenom, a drugi, kao što je vaginalna suvoća, imaju tendenciju da se pogoršavaju s godinama.

Kako znati da ste u menopauzi?

Potrebno je da prođe cijela godina dana bez menstruacije, da bi se moglo reći da je žena u menopauzi. Ukoliko se desi da menstruacija izostane, na primjer, šest mjeseci, a onda je dobijete, to znači da nijeste u menopauzi.

“Sat” se vraća na početak i potrebno je da ponovo prođe godina dana bez menstruacije da biste bili u menopauzi. Nakon što se to desi, više ne morate brinuti o konracepcionim sredstvima za prevenciju trudnoće. Međutim, nemojte misliti da zbog kraćeg vremenskog perioda, koji je prošao bez menstruacije, ne možete ostati u drugom stanju. I dalje postoji mogućnost da se to desi.

Tokom perimenopauze, kao sredstvo prevencije od trudnoće, najčešće se preporučuju kontracepcone pilule i to iz dva razloga: one mogu ublažiti simptome menopauze, a istovremeno pomoći u zaštiti od neželjene trudnoće.

Koji faktori utiču na to kada će žena ući u menopauzu?

Čini se da genetika ima glavnu ulogu u tome da li menopauza počinje ranije ili kasnije. Porodična istorija veoma je relevantna i zaista je najbolji pokazatelj kada žena ulazi u menopauzu.

Osim genetske pozadine, najveći rizici koji se povezuju sa ranom menopauzom su pušenje, liječenje raka i histerektomija (uklanjanje materice, pri čemu ne dolazi i do uklanjanja jajnika, čime se može omogućiti nastavak menstruacije).

Bonus video: