Kad napipate kvržicu može biti kasno: Manje poznati simptomi raka dojke

Treba obratiti pažnju na bilo kakve čudne znakove i promjene na dojkama, pazusima i oko ključne kosti jer ako se rak dojke prepozna i počne da liječi u ranom stadijumu, oboljelima se pruža najbolja šansa za izlječenje

4785 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oktobar se širom svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, sa namjerom da se poveća podrška i ukaže na značaj ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti. Karcinom dojke spada u najčešće uzroke obolijevanja i smrtnosti žena kad su u pitanju maligne bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Crnoj Gori se tokom 2018. sa karcinomom dojke suočilo 420 osoba, 129 žena (31%) žena oboljelih žena je umrlo.

Mnogi smatraju da je prvi znak raka dojke pojava kvržice, međutim da bi se pojavila kvržica koja se može napipati potrebno je više godina postajanja malignih ćelija u tijelu, a ona čak nije jedini i uvijek prisutni pokazatelj ove maligne bolesti.

Karcinom dojke u svojoj najranijoj fazi uopšte nema alarmantnih simptoma koje bi se mogle prepoznati, a prema studiji iz 2017. objavljenoj u naučnom časopisu Cancer Epidemiology, jedna od šest žena otkrila je svoju dijagnozu uočivši neke manje poznate promjene na koje često ne obraćaju veliku pažnju ili ih ne smatraju zabrinjavajućima, prenosi Jutarnji list.

Zato se pri samopregledu dojki ne treba fokusirati samo na traženje bezbolne kvržica, koja je najčešće tvrda i nepravilnog oblika, ali može biti i osjetljiva, mekana i okrugla. Valja obratiti pažnju na bilo kakve čudne znakove i promjene na dojkama, pazusima i oko ključne kosti jer ako se rak dojke prepozna i počne da liječi u ranom stadijumu, oboljelima se pruža najbolja šansa za izlječenje.

1. Drastične promjene na koži

Promjena teksture kože dojki znak je za uzbunu. Zadebljanje tkiva može ukazivati na kvržicu unutar mliječnih žlijezda ili limfnih kanala, može doći i do pojave raznih udubljenja na dojci ili osjećaja stezanja, posebno ako je koža izrazito suva. Može se pojaviti i nabiranje kože dojke, koje ponekad podsjeća na narandžinu koru, a može ukazivati na činjenicu da su limfni kanali unutar dojke začepljeni, ali sve ove promjene na koži dojki također mogu biti i simptomi rijetkog, ali agresivnog inflamatornog raka dojke.

2. Promjene na bradavicama

U prosjeku, bradavice na dojkama velike su poput bubamare, prečnika oko 1.3 cm i visine oko 0.9 cm, a površina areole, tamne pigmentirane površine oko bradavice, najčešće je prečnika 4 cm. Ali, svaka žena ima jedinstvene bradavice – veće, manje, ispupčenije, ravne, različitih položaja i tekstura. Ali ako su, na primjer, vaše bradavice inače ispupčene, a zatim odjednom uočite da su uvučene, to jer znak za brigu. Zbog naglih promjena u izgledu bradavica treba što prije posjetiti ljekara jer to može biti simptom raka dojke.

3. Pojava neobičnog iscjetka

Iscjedak je gotovo uvijek znak da nešto nije u redu. Ljekari kažu da je pojava iscjetka jedino normalna dok dojite i, nakon toga, do godinu dana kasnije, ali ako primijetite iscjedak u bilo koje drugo vrijeme, treba da se javite ljekaru. Posebno je opasno ako se radi o crvenoj ili zelenoj tečnosti neprijatnog mirisa.

4. Oticanje dojki i pazuha

Natečene i bolne grudi najčešće su posljedica hormonskih promjena za vrijeme PMS-a ili trudnoće, ali mogu se povezati i s rakom dojke. U zavisnosti od veličine i položaja tumora, on, naime, može izazvati bolno oticanje. Iako većina žena koje primijete bol u dojkama nemaju rak, iznenadnu bol i oticanje koje nije vezano uz menstrualni ciklus ili dojenje, treba prijaviti ljekaru. Ponekad ne bole samo grudi već i pazusi. Malo je poznata je činjenica da se tkivo dojke proteže šire od oblog dijela. Grudi zapravo idu sve do pazuha, a čak se i u tom dijelu može pojaviti rak dojke koji u većini slučajeva izaziva oticanje limfnih čvorova.

5. Iritacija spolja i iznutra

Ako vam nošenje grudnjaka odjednom iritira bradavice ili su vam grudi toliko bolne da se ne možete suočiti s mlazom vode pod tušem, odnosno ako su vam bradavice iznenada znatno osjetljivije nego inače, to bi mogao biti jedan od simptoma raka dojke. Isto je i sa čudnim osjećajima koji se mogu pojaviti „iznutra”. Na primjer, ako osjećate neprijatnost kao da vam netko „bode” grudi iznutra ili, pak, kao da će vam poteći mlijeko iako niste ni trudni niti dojite. Svi čudni osjećaji na području grudi znak su za brigu.

6. Izražene vene

Vidljivost vena na površini dojki zavisi od boje kože, količine potkožnog masnog tkiva, trudnoće i genetike, a „žilavost” sama po sebi nije znak za brigu. Ali, promjene u izgledu tih plavih ili zelenih crta po grudima mogu biti rani znak raka dojke - ako vene postanu mnogo veće, tamnije ili istaknutije. Vidljive vene mogu ukazivati na prisutnost tumora jer oni zahtijevaju veći protok krvi, a time i više vena. Takođe, tumor može blokirati protok krvi, prouzrokujući bubrenje vena.

7. Svrab

Svrbež, crvenilo, osip.... Svaka žena zna koliku gnjavažu može stvoriti pogrešno odabrani grudnjak, bilo zbog stezanja, pogrešne veličine, neprikladnog materijala ili nečeg drugog. Ako vas bradavice stalno svrbe, nezavisno od toga kakav grudnjak nosite, postoji velika mogućnost da se radi o nečem drugom i morate ih pregledati. Svab mogu uzrokovati gljivična infekcija, alergija, ali i rijetka vrsta raka dojke koja može izazvati pojavu suvog, crvenog osipa na bradavicama ili oko njih, slično kao kod ekcema. Bez obzira na uzrok, osip koji svrbi i ne nestaje nakon nedjelju dana, alarmantan je simptom.

8. Bubuljice

Imate li bubuljice na dojkama? Takva pojava uopšte nije rijetka, čak ni na samim bradavicama. Žene koje često vježbaju sigurno će ih pronaći na mjestima na kojima se znoje, recimo, duž linije sportskog grudnjaka gdje se znoj može zarobiti i začepiti pore. Većina bubuljica će nestati sami od sebe, uz dobru higijenu. Ali rane, čak i one vrlo male, koje ne nestaju čak ni nakon jedne ili dvije sedmice, treba provjeriti kod lljekara jer mogu biti jedan od ranih znakova raka.

Svi pomenuti simptomi mogu biti prouzrokovani i nekim drugim, dobroćudnim stanjima ili bolestima dojke koje se javljaju znatno češće nego karcinom dojke. Zato su uz redovne i detaljne samopreglede dojki, izuzetno važni i preventivni pregledi koji u nekim slučajevima mogu biti spasonosni. Porazna je činjenica da u 20 posto novih slučajeva u trenutku postavljanja dijagnoze bolest već bude u uznapredovaloj fazi.

Apeluje se na sve žene mlađe od 40 godina da svake godine barem jednom odu na ultrazvuk dojki, dok se za žene starije od 40 preporučuje odlazak na mamografiju.

Bonus video: