Šest namirnica: Ubrzavaju metabolizam i sagorijevaju masti

Fermentisana hrana, poput jogurta, kefira i kisjelog kupusa, pomaže da se poveća broj dobrih bakterija u crijevima

6698 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brži metabolizam znači da će nivo energije u organizmu biti stabilniji i da ćemo se osjećati manje umorno. To je zato što će tijelo djelotvorno pretvoriti hranu u 'gorivo', pružajući stabilan izvor energije.

Istina je da ne postoji čarobna formula koja može da promijeni sposobnost tijela da sagorijeva masti, ali ishranom, vježbanjem i brigom o sebi možete ubrzati metabolizam.

1. Nemasno meso

Za probavu proteina potrebno je znatno više vremena nego za probavu ugljenih hidrata ili masti. Zato stručnjaci preporučuju za jelo nemasno meso poput živinskog i ribe. Studije su pokazale da proteini mogu povećati sagorijevanje kalorija nakon obroka za čak 35 odsto.

2. Mahunarke

Pasulj i ostale mahunarke izvrstan su izvor biljnih bjelančevina. Takođe su bogate vlaknima. Tijelo troši puno energije kada razgrađuje vlakna i proteine, a to održava metabolizam u dobrom stanju. Visok sadržaj vlakana u pasulju takođe pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprječavanju želje za šećerom u popodnevnim satima, prenosi 24sata.hr.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su još jedan izvrstan izvor proteina i vlakana. Istraživanja su pokazala da ljudi koji ih redovito jedu imaju manji rizik od rezistencije na insulin i manji obim struka od onih koji ih ne jedu.

Njima je potrebno duže vrijeme da se razgrade, što ih čini boljim za metabolizam. Takođe, istraživanja su otkrila da orašasti plodovi mogu ubrzati metabolizam.

4. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice složeni su ugljeni hidrati. Podrazumijeva se da tijelu treba više vremena da ih razgradi. Istraživači su otkrili da konzumacija cjelovitih žitarica povećava potrošnju energije nakon obroka do 50 odsto više nego konzumiranje prerađene hrane.

Hrana sa složenim ugljenim hidratima obično ima više hranjivih materija, posebno vitamina B. Oni imaju važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, što je suština metaboličke funkcije. Svakako birajte integralne žitarice umjesto prerađenih. Potražite integralno pšenično brašno, smeđi pirinač, ječam, kukuruz i zob.

5. Probiotička hrana

Fermentisana hrana, poput jogurta, kefira i kisjelog kupusa, pomaže da se poveća broj dobrih bakterija u crijevima. Ove bakterije su uveliko odgovorne za probavu hrane i olakšavanje unosa hranjivih materija.

6. Kofein

Kofein je snažan stimulans poznat po tome što pomaže da se probudimo i što ubrzava metabolizam. Djeluje tako što blokira neurotransmiter zvan adenozin, zbog čega drugi neurotransmiteri oslobađaju više dopamina i norepinefrina. To pomaže da se osjećamo budnije i energičnije. Ipak, treba imati na umu da previše kofeina može izazvati hroničnu reakciju na stres.

Bonus video: