NE ZANEMARUJTE IH

Tihi signali kojima vaše tijelo traži pomoć: Jede vam se slano, slatko...

Problemi sa spavanjem, razdražljivost, grčevi u nogama, mogu ukazivati da vam treba više hrane bogate magnezijumom i kalijumom

13886 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kad s našim organizmom nešto nije u redu, veoma često će vam tijelo to reći. Međutim, nerijetko te signale ignorišemo, pa simptomi mogu prerasti u ozbiljniji zdravstveni problem. Ovi signali govore da vaše tijelo treba pomoć.

1. Problemi sa spavanjem, razdražljivost, grčevi u nogama

Ako vas muče ovi problemi, morate konzumirati više hrane bogate magnezijumom i kalijumom, kao što su sjemenke lana, sjemenke suncokreta, bademi, spanać, kelj, blitva, cvekla, šljive i kajsije.

2. Prevelika želja za slanom hranom

Alarmira na infekciju ili upalu negdje u tijelu, naročito ako se radi o upali urogenitalnog trakta.

3. Suva koža

Vašoj koži treba više vitamina E i morate povećati unos biljnog ulja, masnih riba i orašastog voća.

4. Pretjerana želja za slatkim

Može biti znak iscrpljenosti nervnog sistema, te da vašem tijelu treba više glukoze kako bi se snabdjelo energijom. U trenucima kada osjetite neodoljivu želju za slatkim pojedite malo meda ili tamne čokolade kako biste izbjegli probleme u gastrointestinalnom traktu.

5. Krvarenje desni

Morate piti više čaja i konzumirati više voća jer je krvarenje desni znak da vam nedostaje vitamin C. Bogati izvori vitamina C su bijeli luk, voće i povrće. Takođe, pijte više čaja.

6. Suva koža na laktovima

Upućuje na nedostatak vitamina A i C. Konzumirajte više narandži, kajsija, šargarepe i bundeve.

7. Povećana želja za hranom iz mora

Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

8.. Velika želja za kisjelom hranom

Vašem organizmui treba hrana koja će da podstakne rad žučne kese i jetre. Dodajte više limuna i brusnica svojoj ishrani.

9. Lomljiva kosa i nokti

Upućuju na nedostatak vitamina B i kalcijuma. Konzumirajte više mlijeka, krompira, mahunarki, pšeničnih klica i cjelovitih zrna.

10. Pretjerana želja za sirovom hranom

Ako čeznete za sirovom hranom, to može ukazivati na probleme s jetrom ili gastritis. Sirova hrana ublažiće grčeve i umiriti želudac.