Samo ova tri mjesta na tijelu morate prati sapunom svaki dan

Ako perete cijelo tijelo sapunom možete uništiti sve korisne bakterije koje se na koži nalaze

11977 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od kad je pandemija počela slušamo kako moramo da pazimo na higijenu i da redovno peremo ruke kako bismo zaštitili sebe i druge od virusa. To je svakako tačno, ali vas može navesti da mislite da je potrebno ribati temeljno cijelo tijelo svaki dan.

Međutim, pretjerano tuširanje ili kupanje može donijeti samo probleme, a ne olakšanje. Prema riječima lijekara, samo tri dijela tijela treba svakodnevno prati sapunom: ispod pazuha, prepone i stopala. Upravo su to mjesta gdje se nastanjuju gljivice ili gdje može urasti dlaka i dovesti do infekcije, a radi se o mjestima na tijelu gdje se nalazi i najosjetljivija koža.

Ostatak tijela? Samo isperite vodom. Ako perete cijelo tijelo sapunom možete uništiti sve korisne bakterije koje se na koži nalaze, dodala je dr Robynne Chutkan, osnivačica centra za Žene u Marylandu, prenosi ordinacija.hr.

Sandy Skotnicki, ljekar i profesor dermatologije na Univerzitetu Toronto objasnio je da 'ribanje' cijelog tijela sapunom i vodom može dovesti do problema s kožom, poput nastanka ekcema i ostalih sličnih stanja. Umjesto pranja cijelog tijela, fokusirajte se na dijelove koje treba temeljno oprati.

Nekim djelovima tijela trebaju određene bakterije, a kada ih isperemo sapunom, smanjuje se otpornost na određene viruse, što vas stavlja u situaciju u kojoj se možete razboljeti.

"Osim ako nijeste završili trku po blatu, jedina mjesta kojima stvarno trebaju temeljno čišćenje tokom dana su pazuh i prepone. Ostale djelove tijela trebi samo isprati, pa čak i ako ste došli s treninga“, dodaje dr Robynne Chutkan. Jedna studija iz 2018. godine pokazala je da osobe koje nemaju na koži određene bakterije jesu u rizičnoj grupi od nastanka nekih bolesti.

Bonus video: