Četiri mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu

9477 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pandemiji se još ne nazire kraj, nije lako, ako je uopšte moguće 'izbjeći' koronavirus, ali neka su mjesta, ipak, opasnija od drugih kada je o širenju zaraze riječ.

1. Kafići i barovi

Dr Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio: “Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske sve vrijeme i ne okupljati se u barovima“, prenosi eatthis.com.

"Širom svijeta je porast zaraženih povezan direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka o kretanju preko mobilnog urđaja, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovom trenutcima“, piše u magazinu Nature.

2. Crkve i mjesta gdje se okupljaju vjernici

Crkve i druga mjesta gdje se okupljaju vjernici su mjesta gdje virus može lako da se širi pa su potrebni oprez i mjere zaštite, poput nošenja maske, pranja ruku i distance.

3. Restorani

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu. Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo zato su restorani toliko problematični. „Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, u trenutku kada imamo velik broj zaraženih i vi skinete masku, dolazimo do problema“ smatra dr Fauci i objašnjava da on trenutno više voli da naručuje hranu.

Stručnjaci dodaju da je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju. Zaključili su da je otvaranje restorana u punom kapacitetu rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane, kao i kafići i hoteli.

4. Hoteli

"U ovom trenutku je najbolji način da se zaštitite od virusa da ostanete u sigurnosti doma“, ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s porodicom. Hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi. Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti.

Pandemija nije na svom kraju i moramo se čuvati. Preporuke stručnjaka su: gdje god da živite, vakcinišite se; nosite masku, ne putujte, držite distancu, izbjegavajte velike gužve i pazite na higijenu.

Bonus video: