Ovo su najštetniji sastojci u svakoj cigareti

Da li postoji trajno rješenje za protjerivanje duvanskog dima?

9722 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

“Pušenje je štetno po zdravlje” rečenica je koju je svaka osoba na planeti čula i koja je potpuno tačna. Cigareta i duvanski dim sadrže brojne materije koje umnogome štete ljudskom zdravlju, kako pušača, tako i osoba iz njihovog okruženja. Pušenje kao navika je samo po sebi loše i izvor niza štetnih posljedica, međutim koliko je star ovaj problem toliko se i često postavlja pitanje da li postoji trajno rješenje za protjerivanje duvanskog dima.

Svakako bi najbolje rješenje bilo u potpunosti se odreći cigareta i duvanskog dima.

Pixabay
foto: Pixabay

Najštetniji sastojak cigarete je duvanski dim

Sagorijevanjem cigarete stvara se duvanski dim koji sadrži više od šest hiljada materija, među kojima je za 100 dokazano da su štetne i potencijalno štetne. Kod manje štetnih alternativa koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana, ne dolazi do sagorijevanja dok se umjesto dima stvara aerosol. Najpoznatiji uređaj iz ove kategorije, koji je ujedno i naučno zasnovana alternativa je IQOS, za koji je utvrđeno da tako u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Važno je napomenuti da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Ugljen monoksid i katran – opasni po zdravlje na duže staze

Pored duvanskog dima, među najštetnijim hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u cigareti su ugljen monoksid i katran. Prilikom pušenja cigareta, ugljen monoksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za njega od kiseonika. Katran, koji nastaje sagorijevanjem duvana, je ljepljiva materija braon boje koja sadrži više od 200 komponenti, od kojih su mnoge toksične. Kako prilikom konzumacije ne sagorijeva već zagrijava duvan, IQOS ne proizvodi ni katran već aerosolni ostatak.

Riječ nauke protiv sagorijevanja

Duvanske alternative daju odraslim pušačima mogućnost da konzumiraju duvan na manje štetan način, budući da je njihovom upotrebom izbjegnuto sagorijevanje, pa je samim tim i nivo štetnih materija značajno snižen, što potvrđuje i nauka, ali i relevantne međunarodne institucije zadužene za zaštitu javnog zdravlja ili regulaciju duvanskih proizvoda. Prošle godine Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) saglasila se da je IQOS, uređaj za zagrijavanje duvana, proizvod modifikovanog rizika, a u obrazloženju se navodi da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjenja u odnosu na pušenje cigareta. Međutim, i pored toga što je ova opcija bolja za pušača, treba napomenuti da ni ona nije bez rizika i da oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Prestanak pušenja kao opcija za pušača nema alternativu.